Косово отправи покана към Бойко Борисов

  • 19 октомври 2017 21:47

  • 3211
  • 5
Косово отправи покана към Бойко Борисов
© МВнР

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай отправи покана към своя колега Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г да посети Косово в удобно за него време, съобщиха от МВнР.

"Познавам много добри български строителни компании, които работят качествено тук. Познавам и много хора, завършили тук. Надявам се с визовата либерализация нашите граждани да открият красотите на българското Черноморие, за което съм чувал много добри отзиви, както и за зимните ви курорти", заяви пред Захариева той.

"Благодаря на вас и на българското правителство за всичко, което сте направили за Косово. Когато обявихме независимост и търсехме нови приятели, вие бяхте там, благодаря ви. Вашата страна ще води ЕС от Нова година и вярвам, че ще се справите. Винаги ще бъдем насреща, когато пожелаете нашата подкрепа. Новото ни правителство е решено да продължи в посока към ЕС. Решени сме да поддържаме добри отношения с нашите съседи. Вярвам, че вашата позиция в Брюксел ще придвижи темата за Балканите в правилната посока", приветства Захариева и нейният домакин - първият вицепремиер и министър на външните работи Беджет Пацоли.

Президентът, премиерът и външният министър на Република Косово благодариха на българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на за подкрепата, която правителството ни оказва за европейската интеграция на Прищина. Българският първи дипломат е на двудневно работно посещение в Република Косово. С него тя завършва обиколката си на шестте държави от Западните Балкани, които желаят да се присъединят към ЕС и НАТО.

"Чувствам се в приятелска държава, а между приятели няма проблеми и винаги може да бъде намерено решение - заяви вицепремиерът Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

България ще председателства съвета на ЕС и един от приоритетите ни е интеграцията на Западните Балкани. Убедени сме, че ако приятелите ни от 6-те страни от региона не са в ЕС, проектът "Европа" няма да е завършен. Реформите се правят заради вашите граждани, не заради Брюксел."

"На срещата на върха на ЕС през май догодина в София искаме съседите ни да получат не само политическа подкрепа, а ясен план за всяка една държава съобразно техните собствени заслуги. Понякога реформите изглеждат тежки, но си струва: от влизането ни в ЕС България утрои брутния си вътрешен продукт, имаме 4 на сто ръст на икономиката и под 6 на сто безработица", добави Захариева.

Трябва да използваме шанса, че пет държави, които подкрепят разширяването, ще председателстват Съюза - Естония, Австрия, България, Румъния и Хърватия, подчерта още Захариева. Първата й среща в Прищина бе с президента на републиката Хашим Тачи.

"Оценяваме и благодарим за подкрепата ви към Косово. Виждаме България като стратегически партньор и трябва допълнително да задълбочим сътрудничеството си в сферата на икономиката. Целта ни е НАТО и ЕС - осъзнаваме предизвикателствата, но нямаме друг път. Ще продължим диалога със Сърбия - искаме нормализиране на отношенията. Това ще помогне на по-бързата интеграция и на двете държави. Договорът ви с Република Македония бе страхотно послание за целия регион", заяви Хашим Тачи.

"Нека не гледаме назад - в историята, а в бъдещето. Вносът и износът се повишават, но трябва да ги подкрепим още. Възложила съм на всички наши посланици да подпомагат българския бизнес. Имаме много компании, които са готови да инвестират в съседните страни, включително старт-ап фирми", каза Захариева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3211 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.10.30 | 10:04

5
Leleee ZATRIXA durjavata (bulgatite)," утрои брутния си вътрешен продукт, имаме 4 на сто ръст на икономиката и под 6 на cто безработица." 2 Miliona bulgari nai malko izmriaxa ot nachaloto na "demokraziata "(ot glad i zig.ybiistva) i se poiavixa novi 1 milion dobrichki i obrazovani Zigani..
очилатата мастия

2017.10.20 | 23:44

3
се предлага на всички.

2017.10.20 | 23:44

4
ПРОСТАК
глупости

2017.10.20 | 23:43

2
Далеч от Косово! Сърбите са мръсници и предатели, НО Косово е сръбско!!!!!
Alex86MK

2017.10.20 | 13:49

1
Sega Srbite kje vi se nalutat :D

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини