Неонатолозите са малко, алармират медици (видео)

  • 19 октомври 2017 16:02

  • 5899
  • 3
Неонатолозите са малко, алармират медици (видео)
© Gettyimages

В деня на Св. Иван Рилски, който е и ден на българския лекар експерти и педиатри се събраха в сградата на Народното събрание под егидата на Комисията по здравеопазването, за да обсъдят проблемите в детското здравеопазване, предаде репортер на Novini.bg.

Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова обясни, че проблемите в детското здравеопазване са много. „Факт е, че въвеждането на клиничните пътеки в детското здравеопазване бе пагубно за сектора. Проблеми има и в доболничната помощ. Също така има недостиг на педиатри“, подчерта тя.

На форума присъства зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, която представи приоритетите на детското здравеопазване за Министерство на здравеопазването.

На срещата присъстваха лекари, експерти, специалисти, както и проф. Владимир Пилософ, който е председател на Българската педиатрична асоциация. Според него един от основните проблеми е детската смъртност, която през годините намалява. „Това е един от важните показатели, отразяващи състоянието на здравеопазването. През 2016 г. тя е 6,5 на хиляда деца до една година, а това са по-ниски стойности от предишната година“. Проф. Пилософ подчерта, че проблемът с детските лекари и неонатолози е огромен. За него алармираха и практикуващите лекари.

В големи болници не достигат неонатолози. Има опасност българските новородени деца да няма кой да ги поеме, алармираха лекари.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5899 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.10.22 | 19:01

3
Не само неонатолозите, лекарите са малко. Търговците са си достатъчно. Системата добре ги разврати. Пък и някак не си представям хирург да си кове паркета и лепи плочките, щото има 600-700 лв. заплата. Повечко пари му трябват да си възстанови работната сила, а, неолиберални фашис
Иванчо

2017.10.22 | 19:01

2
Айде бе! И к\'во пречи на хирурга да си налепи плочките? 28 ГОДИНИ ПРЕДИ ТОВА, БАЙ ТОШО ИМ РАЗДАВАШЕ ДИПЛОМИТЕ БЕЗ ПАРИ, АМА ЗАПЛАТАТА ИМ БЕШЕ 190 ЛЕВА! А сега хем диплома за 4-5 хилядарки, хем да са богати за сметка на болните!
Иванчо - продължение от по-долу

2017.10.22 | 19:01

1
70% от лечителите в България са НЕКАДЪРНИЦИ - администратори, хора случайно попаднали в медицината! И какво им пречи да се научат да лепят плочки и да коват паркет, вместо да ги правим доценти и професори с хиляди, само заради парите?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини