Курбан за здраве в родното село на Св. Иван Рилски

  • 19 октомври 2017 13:50

  • 805
  • 0
Курбан за здраве в родното село на Св. Иван Рилски
©

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Иван Рилски. В родното му село Скрино, Кюстендилско, има празненество с традиционния курбан, а стотици поклонници от цялата страна посещават Рилския манастир, предаде БНР.

Курбанът за здраве се прави всяка година в Скрино за деня на Свети Иван Рилски в центъра на селото, каза Георги Мичов, служител на общината в Бобошево, който е главен организатор на празника. Раздава се безплатно на пристигнали от района и от цяла Югозападна България стотици поклонници.

Същевременно в Руенската обител игуменът йеромонах Йоан и послушникът Лука, заедно със свещеници от Дупнишката духовна околия отслужват литургия за Отчов ден, деня на Свети Иван Рилски. Много от богомолците стигат пеша до обителта, до която води двукилометров, тесен и скоро неремонтиран път. Монасите обаче могат да се похвалят с нова придобивка - почти е завършена и вече се използва нова трапезария в западното крило - за около 100 миряни, които отсядат да опитат от осветената пита или от обредно ястие за празника.

Последвайте канала на

Нора Виткова
805 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини