Новият ВСС също избра за председател на ВАС Георги Чолаков

  • 19 октомври 2017 11:47

  • 1254
  • 2
Новият ВСС също избра за председател на ВАС Георги Чолаков
© Булфото (архив)

Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25 беше изслушан от новия състав на Висшия съдебен съвет.

Той отговори на зададените му въпроси и беше повторно предложен на президента за председател на Върховния административен съд /ВАС/. Чолаков беше подкрепен от 20 членове на съвета, а четирима не го подкрепиха - Лозан Панов, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева.

Припомняме, преди седмица, след като президентът Румен Радев върна процедурата за назначаване на Чолаков, избран от стария ВСС в края на мандата му, новите членове решиха, че няма да провеждат нова процедура за избор, а само ще изслушат и прегласуват отново избрания кандидат. Сега предстои президентът да подпише указа за назначаването на Чолаков - той няма право да върне избора за втори път на ВСС.

Пред медиите Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25 обясни, че според него проведената процедура за избора му от новия ВСС е тази, разписана в закона и по начина, приет от съвета. Някои от членовете на кадровия орган и днес изказаха позицията си, че е трябвало Чолаков и Соня Янкулова - другият кандидат за поста - да бъдат повторно изслушани и гласувани поотделно. Новоизбраният председател на ВАС заяви още, че не разбира защо президентът е върнал първия път указа за назначаването му. "Това е преценка на президента, той не изложи никакви мотиви, това си е негово конституционно правомощие", допълни той.

По думите на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, пленумът на ВСС достойно е оценил качествата и възможностите на Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25, както и това, че точно той е номинацията на пленума на ВАС за председател на съда.

Последвайте канала на

БТА
1254 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Естето

2017.10.20 | 12:57

2
Стар бардак с нови професионалистки!

2017.10.19 | 12:55

1
БЛАМИРАХА РАДЕВ

Добави коментар

Водещи новини