Преглеждат безплатно роми в Търговищко

  • 19 октомври 2017 10:04

  • 7621
  • 3
Преглеждат безплатно роми в Търговищко
© pixabay.com (архив)

В област Търговище се извършват безплатни медицински прегледи на здравнонеосигурени роми и такива със затруднен достъп до лечебни заведения.

Дейностите са по Националния план за действие към Стратегията за интегриране на ромите, съобщи д-р Мариян Кючуков, зам.-директор на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Търговище. Профилактичните прегледи са в две направления - акушеро-гинекологични и педиатрични. Ще се осъществяват с предоставените за временно ползване от Министерство на здравеопазването акушеро-гинекологичен и педиатричен мобилни кабинети. Осигурени са средства за извършване на не по-малко от 500 гинекологични и толкова педиатрични прегледа в населени места от областта. Сумата покрива разходите за медицинския персонал, шофьор, гориво, поддръжка на медицинската апаратура и сервиз на автомобилите, уточняват от РЗИ.

Кампанията ще продължи до 20 ноември, а изпълнители са "МБАЛ - Търговище" за акушеро-гинекологичните прегледи и "МБАЛ - Попово" за педиатричните. Кампанията се провежда по предварително изготвен от лечебните заведения график. Педиатричните прегледи вече започнаха в Поповските села.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7621 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ая

2017.11.02 | 22:23

3
Защо безплатно?!? Защо само роми (казват се ЦИГАНИ!)??? Има ли безплатен обяд? Кой плаща накрая? Какво правим с болните? Лекуваме ги безплатно ли?
Отчаян

2017.11.02 | 22:23

2
Може ли да си сменя личните данни на картата и да не ме пишат вече като българин, а на картата ми да пише с големи букви РОМ..моля?
Иванчо

2017.10.30 | 02:19

1
Ева ли циганите са толкова важни. По - скоро лекувачите ще пооткраднат здраво оттук - оттам! С една дума - кьорсофра!

Добави коментар

Водещи новини