Руски депутат: Вотът за президент се превръща в риалити шоу

  • 19 октомври 2017 09:47

  • 1241
  • 0
Руски депутат: Вотът за президент се превръща в риалити шоу
© gettyimages (архив)

Вестниците в Русия коментират на първите си страници съобщението на телевизионната звезда Ксения Собчак, че ще се бори за президентския пост на изборите през март. Кандидат като нея ще направи кампанията по-ярка, но може да създаде и нови проблеми на Кремъл, пише "Ведомости".

Изданието припомня коментар на опозиционера Алексей Навални за плановете на Собчак: Тя май е решила да участва в доста гадната кремълска игра, наречена "Ще довлечем на изборите едно либерално посмешище за отвличане на вниманието". Нейните възгледи са доста канибалски.

Зам.-председателят на руския парламент от партията "Единна Русия" Пьотър Толстой смята, че участието на телевизионната водеща ще внесе нова интрига в изборите като "един блестящ кандидат, олицетворяващ изцяло светогледа на известен вид кандидати". "Утре ще поиска да се кандидатира някой клошар и какво - ще се втурнете да му искате коментари?", негодува зам.-председателят на Държавната дума (долната камара на руския парламент) Игор Лебедев, либералдемократ. "Нека изчакаме да я регистрират. Ако това стане, може смело да заявим, че изборите се превръщат в "Дом-3" - пореден епизод от популярно руско риалити шоу, добавя той.

Собчак заяви, че кандидатурата й ще стане аналог на отменената графа "против всички" в руските изборни бюлетини и се обяви "против начина, по който е уреден днес политическият и обществен живот" в страната. Тази логика сочи, че нейното участие в надпреварата до голяма степен цели да насърчи активността и да абсорбира електората на Навални, смята политологът Дмитрий Бадовски. "Собчак обаче ще вземе да претендира за диалог с основния кандидат, което поражда повече рискове, отколкото изгоди. Ако постигне що-годе съществен резултат и той се възприеме като гласове "против всички", това също няма да представи в добра светлина победата на Владимир Путин", добавя той.

Включването на Собчак вече гарантира шумотевица около президентската кампания, заявява в "Комерсант" Сергей Обухов, секретар на ЦК на руската компартия, отговарящ за изборните технологии. И допълва, че не би се учудил, ако види в надпреварата популярния певец Сергей Шнуров, известен като Шнур, рапърите Оксимирон и Гнойния или друг някой кандидат от "политическия зоопарк".

Ксения Собчак е "идеалният съперник" за днешния президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, твърди "РБК", цитиран от БТА. Тя е компромисна фигура за президентската администрация и за либералния електорат, смята анализаторът Игор Бунин. "Фигурата й, от една страна, устройва президента, защото той я познава (работил е в градската управа на Ленинград, после Санкт Петербург, заедно с баща й Анатолий Собчак, б. пр.), а от друга - тя може според политолози да развълнува младежта", пояснява Бунин. Според него телевизионерката ще има за задача да привлече към изборите "светски хора, недоволни от преобладаващия православен дискурс"

Последвайте канала на

БТА
1241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини