Перник трябва да бъде не само спалня, а и забележителност на София, обяви кметът Вяра Церовска

  • 19 октомври 2017 07:38

  • 1708
  • 2
Перник трябва да бъде не само спалня, а и забележителност на София, обяви кметът Вяра Церовска
© Булфото (архив)

Близостта до София е едно от големите преимущества на Перник, помогнало му да оцелее през годините на преход и кризи.

Това каза в интервю за БТА кметът на общината Вяра Церовска, по повод днешния празник на града. По думите й въпреки преструктурирането на основните отрасли - металургия и минната промишленост, свиването на индустрията, промяната в характера на дейностите, градът запази голяма част от жителите си, а предимствата му са повече от недостатъците. Перник има както история на трудолюбивите хора, които през 1929 г. са го създали като град, също така древна история - на воеводата Кракра. Тя бележи не само миналото, но и бъдещето му, смята пернишкият кмет. Според Церовска градът може да се превърне в привлекателна туристическа дестинация, ако се използват даденостите на пернишката крепост. Там има осем църкви, които е възможно да се възстановят почти във вида, в който са били, подчерта кметът. Церовска смята, че близостта до София е предпоставка за включване на забележителностите на миньорския град в самолетни уикенд пакети.

Перник и София са една агломерация. Никой да не забравя, че това е най-големият град в Югозападна България, който е най-близо до София, казва Церовска. Затова общинската управа се стреми да отвори широко вратите на града не само чрез фестивала "Сурва" и Перник трябва да бъде не само спалня, а и забележителност на София, категорична е кметицата.

Шведска компания разширява дейността си в Перник, съобщи Церовска. По думите й в местността "Ладовица", на източния вход на града се изгражда нов, супермодерен квартал, към който е проявен голям интерес. Тежкото финансово състояние е един от големите проблеми на Перник, заяви още Церовска. По думите й към септември общата рамка на задълженията на общината е 28,8 млн. лв. Към тях има отчисления към МОСВ, които от 2011 г. общината въобще не е отделила. Средствата са необходими за рекултивация на сметището.

Значително са намалени борчовете към доставчици, възлизащи на 15,4 млн. лв. през 2014 г. - на 7,2 млн. лв. към днешна дата.Това се дължи на преструктурирането на задълженията и отпускането на безлихвен заем от държавата, подчерта пернишкият кмет. Тя припомни, че един от последните запори е за задължение към НАП в размер на 3,5 млн. лв., формирано в стари периоди.

Необходимо е да бъде завишен размерът на средствата, които държавата дава на община Перник, заяви пернишкият кмет. За целта местната управа подготвя писмо, за което очаква подкрепа от депутатите от всички политически сили. Капиталови средства в размер на 1 млн. лв. за една година са крайно недостатъчни, категорична е Вяра Церовска.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1708 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.10.23 | 14:46

2
на тази кметица не може да скрие катастрофалното положение на този град. Той върви към пълна разруха както стана в северозапада и в много други райони. Кой ли ще им потърси сметка на тези управници ?

2017.10.23 | 14:38

1
За Перник,може да е преимущество,но за София си е чисто наказание.

Добави коментар

Водещи новини