Двама бивши словашки министри бяха осъдени за корупция

  • 18 октомври 2017 21:14

  • 1254
  • 0
Двама бивши словашки министри бяха осъдени за корупция
©

Словашки съд осъди двама бивши министри на съответно 12 и 9 години затвор за измама с обществена поръчка, за която са били използвани и средства на ЕС, съобщава БТА, цитирайки говорителка на съда.

Бившите министри на строителството Мариан Янушек и Игор Стефанов са най-високопоставените словашки политици, получавали затворнически присъди. Освен това те бяха глобени по 30 000 евро.

Двамата бяха част от първото правителство на сегашния премиер Роберт Фицо в периода 2006-2010 година. Според съда през 2007 г. те са извършили измама по поръчка на стойност 120 милиона евро, за да облагодетелстват фирма, близка до Словашката национална партия (СНП).

Присъдата може да бъде оспорвана преди влизането й в сила.

СНП е младши коалиционен партньор в сегашното правителство на Фицо, което се сблъсква с протести срещу корупцията, подобни на тези в Полша, Унгария и Румъния. Словашката икономика отбеляза растеж и жизненият стандарт се подобри след присъединяването на страната към ЕС през 2004 г., но според много словаци страната им не спазва върховенството на закона, особено по отношение на борбата с корупцията.

Правителството заявява, че е засилило усилията за борба с корупцията, въвеждайки 35-процентен данък върху дивидентите от компании, намиращи се в данъчни убежища. Освен това е забранено фирми, чийто собственик не е ясен, да получават поръчки от държавата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1254 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини