Френският Сенат прие нов закон за борба с тероризма

  • 18 октомври 2017 20:16

  • 1542
  • 0
Френският Сенат прие нов закон за борба с тероризма
© Pixabay

Френският Сенат прие днес законопроект за сигурността и борбата с тероризма, предадоха световните агенции.

Новият закон има за цел да внесе на постоянна основа в законодателството на Франция редица мерки, прилагани по-рано само съгласно извънредното положение, въведено в страната през ноември 2015 година. Това трябва да позволи от 1 ноември да бъде отменен специалният режим във Франция. Законът засилва правомощията на префектите и служителите на вътрешното министерство.

Приемането на закона беше предшествано от неколкомесечни бурни дебати в двете камари на парламента. Левите сили смятаха, че редица негови разпоредби подкопават демократичните свободи, а десните настояваха, че разпоредбите му не са достатъчни за гарантиране на сигурността след отмяната на извънредното положение.

Законопроектът предвижда в обикновеното законодателство да бъдат внесени, с някои ограничения, извънредни правомощия, позволяващи на властите да ограничават движението на хора, заподозрени във връзки с тероризъм, и да извършват обиски на имущество.

Той позволява на властите да затварят места на богопоклонение, където се пропагандират екстремистки идеи.

На силите за сигурност се дават правомощия да спират хора и да проверяват тяхната самоличност в радиус от 10 километра от големи международни пристанища и летища.

Френският президент Еманюел Макрон отхвърли призивите на някои критици, настояващи да бъде сезиран съдът във връзка с конституционносъобразността на закона.

"Аз от моя страна няма да взема решение да сезирам Конституционния съвет за този закон", каза Макрон.

Той заяви, че ще поиска "неизменно" прилагане на закона, и добави, че твърде много предишни мерки за сигурност са станали неефективни след продължителни теоретични дебати.

Последвайте канала на

БТА
1542 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини