Повече от половината шведски компании у нас планират увеличаване на инвестициите си

  • 18 октомври 2017 18:47

  • 2423
  • 1
Повече от половината шведски компании у нас планират увеличаване на инвестициите си
© Министерство на икономиката

За последните десет години шведски компании са инвестирали в България над 208 млн. евро, като мнозинството от тях оценяват положително страната ни и планират ново разширение на дейността си тук. Това е било съобщено на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и посланика на Швеция у нас Луиз Бергхолм, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

На срещата е присъствал и почетният консул на Швеция у нас Зоя Паунова.

"През последната година отчитаме ръст на двустранния ни стокообмен от над 10 процента, като той достига 346 млн. евро. Считам обаче, че потенциалът е още по-голям и можем да активизираме търговско-икономическото ни сътрудничество с общи действия и инициативи", е посочил заместник-министър Манолев. Той е предложил да се организира съвместен бизнес форум през следващата година в София.

Посланик Бергхолм е подкрепила идеята, като се е ангажирала по време на него да се поканят шведски инвеститори, които да споделят опита си в страната ни.

В разговора са били обсъдени и приоритетните сфери от икономиката, в които можем да си партнираме за увеличаване на инвестициите и двустранния стокообмен. Сред перспективните отрасли са били коментирани телекомуникациите, електрониката и електротехниката, производството на машини и съоръжения, на фармацевтични продукти, мебели и селскостопанска продукция.

"Автомобилният сектор в България расте с много бързи темпове, като се надяваме да разширяваме сътрудничеството си в тази област с Швеция", е казал Александър Манолев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2423 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2017.10.31 | 00:29

1
Колкото повече инвестиции се правят в България, се намалява безработицата и се увеличава икономическият подем.

Добави коментар

Водещи новини