Ето за какво спорят участниците в преговорите за новия германски кабинет

  • 18 октомври 2017 15:24

  • 1109
  • 0
Ето за какво спорят участниците в преговорите за новия германски кабинет
© gettyimages (архив)

Имиграцията, околната среда, ЕС, Русия - тези въпроси предизвикват търкания между евентуалните коалиционни партньори в бъдещото правителство на Германия, отбелязва АФП, по повод започналите днес преговори за нов кабинет на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се.

Имиграцията


Консерваторите на Меркел предвиждат повече ограничения в миграционната политика. След дълги препирни партията на канцлера в Берлин - Християндемократическия съюз (ХДС) и баварската й посетрима - формацията Християндемокракратически съюз (ХСС) се разбраха накрая да ограничат при известни условия броя на кандидатите за убежище до 200 000 годишно. Зелените и свободните демократи обаче имат резерви към това число.

Събирането на семействата също се очаква да заеме голяма част от предстоящите разисквания. Консерваторите не желаят част от бежанците да получат възможност да поканят и семействата си. Зелените, напротив, приветстват този вариант, който според тях ще улесни интеграцията на новодошлите. Либералите искат освен това да ограничат правото на пребиваване за бежанци от воюващи държави.

Разногласия предизвиква и въпросът за кандидатите за убежище от Мароко, Алжир и Тунис. Зелените са против становището на ХДС и ХСС, според което трите страни от северозпадна Африка са "сигурни държави".

Околната среда

Политиката по околната среда и енергетиката е много важна тема за Зелените, които държат на всяка цена да постигнат напредък в тези сфери. Те настояват за незабавно затваряне на 20-те най-големи замърсители сред централите, работещи на въглища, и за окончателно спиране на всички ТЕЦ-ове от този тип до 2030 г. Консерваторите и либералите смятат за невъзможен пълния отказ от изкопаеми горива и предупреждават за негативни последици за предприятията от сектора.

Бъдещето на дизелните горива в страната, раздирана от скандала с манипулираните двигатели, също е сред очакваните теми за дискусии; свободните демократи впрочем предварително се обявиха против започването на "лов на вещици" срещу дизела.

До момента Меркел се въздържа от радикални мерки срещу автомобилостроителите - един от стожерите на германската икономика.

ЕС


Общо е съгласието, че са необходими реформи в ЕС, но има противоречия в избора на средствата - по-специално, що се отнася до предложенията на френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, засягащи еврозоната. Еколозите подкрепиха идеите на Елисейския дворец, но свободните демократи остро ги разкритикуваха, също както и част от консерваторите в ХДС и в партньорския баварски съюз.

Париж се обявява за общ бюджет на еврозоната, а консерваторите и свободните демократи отхвърлят тази инициатива, опасявайки се главно от перспективата за солидарна отговорност по дълговете.

Русия

Либералите, както и баварците от ХСС, се обявяват за вдигане на икономическите санкции, наложени на Русия, заради което ги обвиняват в прокремълски настроения. По време на кампанията лидерът на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер направи впечатление с изказване, според което анексията на Крим трябва да се разглежда като "постоянно временно положение".

Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и Зелените твърдо се противопоставят срещу всякакво смекчаване на антируските санкции.

Последвайте канала на

БТА
1109 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини