Марешки: Здравеопазването има нужда от революция, а не от промени на парче

  • 18 октомври 2017 14:35

  • 6047
  • 2
Марешки: Здравеопазването има нужда от революция, а не от промени на парче
© Булфото (архив)

Здравеопазването има нужда от революция, а не от промени на парче, е заявил лидерът на "Воля" Веселин Марешки на среща в парламента с ръководството на Българския лекарски съюз по негова молба. Това съобщиха от пресцентъра на "Воля".

Тема на срещата е било предстоящото обсъждане на бюджет 2018 и макрорамката за здравеопазване.

Година след година се върви по инерция и нищо съществено и добро не се случва - нито за пациентите, нито за лекарите, затова е необходим закон за кардинална промяна на здравната система, смята Марешки. Пари в сектора има, въпросът е къде отиват, прагматичният подход изисква да се приложи в една област пилотен проект и ако е успешен, той да се мултиплицира и в останалите райони на страната, е посочил той.

Лекарите вече не протестират по улиците и пред парламента, техният протест вече се измерва с подаване на молби за напускане, е казал председателят на Управителния съвет на Български лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Той е изразил безпокойството си от фалирането на болници в страната, като е подчертал, че "доминото" е тръгнало и една от основните причини за това е надлимитната дейност. 63 на сто от нея е спешна. Според Грозев основният проблем е, че не се спазва националният рамков договор, излишъкът не се разпределя там, където има нужда. 3, 855 млрд. лева е предвиденият бюджет за следващата година за здравеопазване, е допълнил той.

"Имате нов, нестандартен партньор в лицето на "Воля". Ще очакваме от вас като специалисти да ни представите проект за кардинални промени, а не за закърпване на пробойни в системата, ще ги обсъдим и ще работим за осъществяването им", е заявил Веселин Марешки.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6047 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.06 | 10:02

2
Умен като маркуч.

2017.11.06 | 10:02

1
TОЯ ПЕДАЛ ДА ГО ДУХА

Добави коментар

Водещи новини