Започна изграждането на 4 дублиращи сондажа за питейна вода в Хасково

  • 18 октомври 2017 14:30

  • 987
  • 0
Започна изграждането на 4 дублиращи сондажа за питейна вода в Хасково
© Gettyimages

Във вододайна зона "Север"на Хасково започна изграждането на 4 дублиращи сондажа за питейна вода. Това става след спечелената с пряко договаряне от фирмата "Водно строителство - Хасково" АД обществена поръчка на стойност 402 000 лева, съобщиха от общината.

„Предвижда се четирите нови кладенци с дълбочина 60 метра и съществуващите още толкова да осигурят дебит от 2765 кубически метра вода на ден, каза Сена Радева от строителния надзор на обекта. Срокът за изпълнение на проекта по нейни думи е 73 дни. След завършването му и обработката на пробите от водата от РЗИ - Хасково тя ще бъде пусната към ВиК мрежата“, обясни техническият ръководител Стефан Петров, цитиран от БТА.

Кризата с водата на областния център започна в началото на април т. г. когато се оказа, че част от водата в мрежата на ВиК в града е със завишени показатели "естествен уран" и "алфа - активност". Тя бе забранена за пиене и готвене, а за седмица бе въведен и воден режим.

В началото на юни кабинетът отпусна 2 милиона лева за алтернативни водоизточници и тръбопроводи.

Днес бяха отворени ценовите оферти на трите фирми, които кандидастват за останалите 4 бъдещи сондажа в зона "Изток" и "Узунджово".

„Дефицитът на вода все още е налице, тъй като 9 от 14-те кладенци в помпени станции Хасково 1 и 2 са все още са спрени заради лошите показатели“, посочи управителят на ВиК - Хасково инж. Тодор Марков.

Сегашните работи са закъснели няколко месеца заради забавянето на книжа в "Басейнова дирекция" - Пловдив, допълниха от общината.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
987 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини