Днес е Европейският ден за борба с трафика на хора

  • 18 октомври 2017 10:22

  • 742
  • 0
Днес е Европейският ден за борба с трафика на хора
© Pixabay

18 октомври е обявен за Европейски ден за борба с трафика на хора през 2007 г. по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Франко Фратини. От тогава датата се отбелязва във всички европейски страни, като важен елемент от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие.

Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

Националната комисия за борба с трафика на хора стартира ежегодната си кампания по повод Европейския ден за борба с трафика на хора.

Традиционната кампания тази година е насочена към информирането на обществеността и специфичните уязвими групи по отношение рисковете от въвличане в схеми на трафик на хора чрез интернет, съобщиха от комисията.

В рамките на кампанията са планирани различни инициативи на национално и местно ниво, целящи информирането на широката общественост за рисковете от въвличане в трафик на хора чрез интернет, както и дискутиране на възможността мрежата да се ползва за детекция и разследване на престъплението.

Целта на кампанията е да информира и създаде една по-висока чувствителност при предприемането на решаващи житейски стъпки, които често пъти биват умело използвани от трафикантите, защото както гласи и основното послание на кампанията, много често "Нещата са точно такива, каквито не ги виждаш!"

Последвайте канала на

Весела Найденова
742 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини