„Ислямска държава“ е загубила 87 % от териториите, които е контролирала

  • 18 октомври 2017 10:12

  • 1294
  • 3
„Ислямска държава“ е загубила 87 % от териториите, които е контролирала
© Getty Images/Guliver

Американските конгресмени приветстваха освобождението на сирийския град Ракка като важен епизод от борбата срещу „Ислямска държава“, но предупредиха, че терористичната организация запазва възможностите си да провежда атаки в Европа и на други места и че крайната победа над ислямистите ще се случи далеч от бойните полета в Сирия и в Ирак, съобщиха от агенция Фокус.

„Това е важна стъпка в борбата срещу „Ислямска държава“. Ракка е наистина важно парче земя, както и Мосул в Ирак“, заяви председателят на сенатската комисия по международни отношения, републиканецът от Тенеси Боб Коркър. „Рака бе централна за техния халифат“, уточни той.

„Концепцията винаги е била халифатът на ислямистите да бъде елиминиран“, на свой ред заяви водещият демократ от комисията Бен Кардън от щата Мерилънд. „Свивайки халифата, падането на Ракка е важен елемент от елиминирането и сдържането на „Ислямска държава“. Те загубиха голяма част от богатството, губейки територия“, добави той.

„Ще победим „Ислямска държава“ на бойното поле. Апогеят на териториалното им разширение бе през август 2014 г. и оттогава има ерозия във възможността им да контролират територия“, смята сенаторът-демократ от щата Вирджиния Тим Кейн.

Въпреки, че приветстваха победата в Ракка, конгресмените предупредиха, че „Ислямска държава“ остава заплаха за много държави и то далеч от Близкия изток.

„Виждаме обезвреждане на елементи на „Ислямска държава“, затова и те ще опитат в други държави. За удар по Париж са необходими няколко души с възможност и мотивация. Това е трудно за елиминиране“, посочи Кардън . Коркър заяви, че военната победа над „Ислямска държава“ е „един елемент от всичките в борбата срещу идеологията ѝ, задушавайки я финансово“.

Последвайте канала на

Novini.bg
1294 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ФАКТ

2017.10.20 | 21:59

3
Бунтовниците ит кюрдите подпомагани от САЩ освободиха огромна част от Сирия докато русия и путин избиваха децата на Алепо, и не свободиха НИТО един град!
курвенски трол

2017.10.18 | 13:29

1
надрусан.
ФАКТ

2017.10.20 | 21:59

2
ИД беше създадена от ЦРУ и МОСАД, за да проправи път към демокрация, чрез избиване на неудобните на САЩ и Израел военни, политици и поддръжници. Останалото го виждате и сами!

Добави коментар

Водещи новини