"Файненшъл таймс": Убийството на малтийската журналистка е атака срещу свободното слово в

  • 18 октомври 2017 09:37

  • 1058
  • 0
"Файненшъл таймс": Убийството на малтийската журналистка е атака срещу свободното слово в
© gettyimages (архив)

Журналистката Дафне Каруана Галиция неуморно изобличаваше връзкарството и корупцията в обществения живот в Малта, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Жената си спечели колкото похвали, толкова и врагове заради разследващите материали по "Панамските документи", разкрили връзки между водещи политици и офшорни компании. Твърденията й за финансови сделки между членове на семейството на азербайджанския президент и малтийския премиер накараха правителството да свика предсрочни избори тази година.

Убийството на Галиция в понеделник бе директен удар, в сърцето на Европа, по основополагащите ценности на ЕС - свободата на изразяване и върховенството на закона. То бе извършено на фона на нарастващо насилие срещу журналисти по света, станали мишена на терористични групировки в Близкия изток и Южна Азия, на гангстери в Мексико и Бразилия, или в Турция, където се наблюдава тревожно увеличаване на тормоза и сплашването на журналисти, пише "Файненшъл таймс".

Ислямисткото нападение, което отне живота на 12 души в офисите на сатиричното издание "Шарли ебдо" през 2015 г., бе напомняне, че свободата на словото не бива да се взема за даденост. Нападението срещу Каруана Галиция обаче е съвсем различна работа. То прилича на поръчковите убийства, които сме виждали в миналото в Русия и бившия Съветски съюз, включително колата бомба, която отне живота на влиятелния беларуски журналист Павел Шеремет в Киев миналата година.

Доста тревожно е, че такива криминални деяния се извършват на територията на ЕС. Каквито и недостатъци да имат представителите на политическата класа в Малта, за тях не е обичайно да плащат на наемници да накарат опонентите им да замълчат завинаги, пише британското издание.

Последвайте канала на

БТА
1058 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини