Алексис Ципрас и Доналд Тръмп са се споразумели за модернизация на гръцките F-16

  • 18 октомври 2017 09:12

  • 1729
  • 3
Алексис Ципрас и Доналд Тръмп са се споразумели за модернизация на гръцките F-16
© gettyimages

Държавният департамент на САЩ е потвърдил споразумението, постигнато на разговорите в Белия дом между гръцкия премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли и президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, за модернизация на гръцките F-16, съобщават гръцките издания.

Пред журналисти Тръмп е потвърдил, че има такова споразумение, като казал, че то ще подсили позициите на САЩ и ще даде тласък на отношенията с Гърция, отбелязва Нюз.ин. Споразумението за модернизация е на стойност 2,4 млрд. евро. В Twitter гръцкият военен министър Панос Каменос е оповестил, че таванът на бюджета за модернизацията на изтребителите е 1,1 млрд. евро, а останалите средства се отнасят до програми за подпомагане и за компенсации.

Под заглавие "Послание на Тръмп до Ципрас: САЩ могат да увеличат инвестициите в Гърция, страната е ключов съюзник в НАТО" американската телевизионна мрежа Си Ен Би Си, цитирана от гръцки издания, твърди, че двамата ръководители са обсъждали не само въпроса за модернизация на гръцките F-16, но и възможност за разширяване на договора за използване на американската военноморска база в Суда на остров Крит. Базата играе възлова стратегическа роля в плановете на администрацията на Тръмп за борба с организацията "Ислямска държава" и тероризма, а също и за защита на енергийните източници в Близкия изток и Персийския залив.

В. "Етнос" преценява, че "базите са поле за сътрудничество". Във връзка с това Си Ен Би Си извежда новината, че Вашингтон вероятно обсъжда вариант за изграждане на втора военна база в южната част на остров Крит. Според медията притокът на капитали и инвестиции към Гърция вече се превръщал в приоритет за администрацията на Тръмп, която се стремяла да засили двустранното икономическо и отбранително сътрудничество с Гърция. Дипломати твърдят, че тези инвестиции щели да бъдат насочени главно в енергийния сектор.

Във Вашингтон Ципрас получи надежди, но не и решения, на него му бяха обещани инвестиции и облекчаване на дълга, но те бяха обвързани с необходимостта от реализация на реформите в Гърция, коментира в. "Прото тема".

В."Естия" пише, че Ципрас се явил пред Тръмп като "беден роднина". Проправителственият "Авги" акцентира на това, че Гърция и САЩ са стратегически партньори. Близкият до дипломатическите среди "Катимерини" цитира Ципрас, който смята, че "Гърция има инвестиционни шансове". "Контранюз" пише, че "Тръмп подкрепя Гърция и Ципрас". Икономическото издание "Нафтемборики" обобщава, че на разговорите е било отправено послание в подкрепа на Гърция.

Всички издания информират още и за днешната програма на Ципрас във Вашингтон. Гръцкият премиер днес ще има срещи с вицепрезидента Майкъл Пенс и с американски предприемачи. Той ще говори също и пред института Брукингс.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1729 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
1

2017.10.22 | 10:14

2
Мързеливи са гърците,но не са прости.

2017.10.22 | 10:14

3
много хитри

2017.10.22 | 10:14

1
Ай чИстито бръснене! Гърция уж е в криза, ма я натискат да харчи още и още.

Добави коментар

Водещи новини