200 000 протестираха в Барселона

  • 18 октомври 2017 06:57

  • 3901
  • 3
200 000 протестираха в Барселона
© gettyimages

В Барселона се проведе митинг в подкрепа на задържаните ръководители на две каталунски организации, подкрепящи независимостта от Испания, предадоха световните агенции.

Участниците, чийто брой достигна приблизително 200 000 души, отправиха искания да бъдат освободени Жорди Санчес и Жорди Куишарт, ръководители съответно на организациите "Каталунско национално събрание" и "Омниум културал". Те са подследствени за възможно подстрекателство към метеж. Много от присъстващите бяха запалили свещи, за да изразят солидарността си с двамата, и скандираха лозунги "Не сте сами" и "Свобода". Други държаха транспаранти с надписи "Свобода за политическите затворници" и "Помогни ни, Европа". В митинга се включиха и представители на каталунското регионално правителство, както и на кметството на Барселона. Преди това регионалният премиер Карлес Пучдемон и кметът Ада Колау застанаха заедно с голямо множество хора пред сградата на кметството, като участниците държаха голям транспарант, на който пишеше "В защита на правата и свободите ни". Аналогични демонстрации се проведоха и в други градове.

В понеделник съдът постанови двамата привърженици на на независимостта на Каталуния да бъдат задържани под стража. На 20 и 21 септември испанската полиция проведе обиски на редица адреси в автономния регион във връзка с организирането на референдума за независимост на областта. Бяха задържани над десет души. Тогава заради тези събития в Барселона имаше масови протести, като Санчес и Куишарт призоваваха хората да излязат на улицата и да не си тръгват оттам, припомня БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3901 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.10.22 | 06:42

1
Това е народ, а не роби като нас. 28 год. търпим и носим на гърба си седесарските търтеи.
аз

2017.10.22 | 06:43

3
И много по-малко от БСП!
аз

2017.10.22 | 06:43

2
Нека ти обърна внимание, че само преди седмица имаше протестно шествие на противниците на отделянето! И на него бяха минимум три пъти повече хора! И стига си повтарял мантрата за СДС - като малоумен идиот! СДС не знам дали има и 8 години управление! По-малко и от ББ! И много по-м

Добави коментар

Водещи новини