Конституционният съд на Испания обяви за невалиден закона, по който бе произведен каталунският рефер

  • 17 октомври 2017 17:00

  • 2903
  • 0
Конституционният съд на Испания обяви за невалиден закона, по който бе произведен каталунският рефер
© Pixabay

Испанският Конституционен съд съобщи днес, че е обявил за невалиден приетият от регионалните каталунски власти закон за референдума, според който бе осъществено допитването за независимост на автономната област, предаде Ройтерс.

Конституционните съдии са постановили, че "законът за референдума за самоопределение" е в разрез с конституцията на Испания, тъй като е против националния суверенитет и "неделимото единство на испанския народ".

Говорителят на регионалното правителство в Барселона Жорди Турул каза днес, че то не се отказва от намеренията си за отделяне на областта от Испания и че в четвъртък на Мадрид ще бъде даден същия отговор като вчерашния.

В понеделник ръководителят на каталунското правителство Карлес Пучдемон не уточни позицията си относно неофициалната декларация за независимост от 10 октомври и отново настоя да преговори с централното правителство в Мадрид. Магистратите съобщиха още, че парламентарното заседание, на което е бил гласуван този закон, също е незаконно. Говорителят на правителството в Барселона Турул заяви, че не е изненадан.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2903 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини