Манолова: Целта на промените в ГПК е малките дългове да се събират по справедлив начин

  • 17 октомври 2017 15:15

  • 4522
  • 2
Манолова: Целта на промените в ГПК е малките дългове да се събират по справедлив начин
© Булфото (архив)

Целта на промените в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/ не е малките дългове да не бъдат събирани и длъжниците да се чувстват безнаказано, а да се събират, но по справедлив начин. Това каза омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на пред журналисти в парламента по отношение на промените в кодекса.

Шест цели съм поставила от името на гражданите с приемането на промените в ГПК, заяви Манолова. Първата цел е граждани да не бъдат съдени вече без да знаят, да не научаваш от призовката в пощенската кутия, че вече си осъден. Втората цел е да има съразмерност между изпълнителната принуда и размера на дълга, да не се случва за 100 лв. да ти блокират всички банкови сметки, трудовото възнаграждение, жилището, земеделските земи. Третата цел е да можеш да оспорваш оценката на недвижимия имот, който се изнася на публична продан, защото сега имоти се продават за жълти стотинки. Четвъртата цел е да можеш да платиш в рамките на съдебния процес, така че изобщо да не стигаш до частен съдебен изпълнител. Петата цел е да се редуцират таксите на частните съдебни изпълнители, така че за 100 лв. да не плащаш 1100 лв. Шестата цел е гражданин да може да оспори случаите, в които смята, че кредит в банка не е предсрочно изискуем, че размерът на дълга не е правилно определен или че не са така лихвите, посочи Манолова.

Тези шест теми са най-важни в жалбите на българските граждани и ако промените бъдат направени, това ще даде глътка въздух на българите, коментира тя.

Попитана за предложение за въвеждане на 10-годишна абсолютна давност, Манолова заяви, че според нея по-доброто решение и към длъжниците, и към кредиторите, е да бъде приет специален закон за частния фалит, където много прецизно да се премерят интересите на двете страни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4522 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
CA

2017.10.18 | 07:26

2
Докато не се приеме закон за фалит на частно лице, всичко е прах в очите. Как добре си лапате парите, които банкерите ви подхвърлят за да лобирате както им е изгодно на тях, а говорите глупости в медиите

2017.10.17 | 23:06

1
а какво казват европейските практики ? или пак уж защитаваме по онеправдания а на практика , ;закона; пак защитава крадеца и грабителя , и интересно защо омбусмана трябва да се занимава с това ?когато на практика ни управлява ЕНП ? нали така ?

Добави коментар

Водещи новини