Съдът в Страсбург осъди Русия да плати на Навални десетки хиляди евро обезщетение

  • 17 октомври 2017 14:50

  • 3387
  • 6
Съдът в Страсбург осъди Русия да плати на Навални десетки хиляди евро обезщетение
© Pixabay

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) разпореди днес на правителството на Русия да изплати на опозиционния лидер Алексей Навални 55 хиляди евро, а на пребиваващия в затвора негов брат Олег над 20 хиляди евро, предаде ДПА.

Съдът в Страсбург присъди изплащането на компенсация на братята заради несправедливи присъди в Русия по обвинения в измама и присвояване на средства от руския клон на френската козметична фирма "Ив Роше".

Олег Навални излежава присъда след делото през 2014 г. и предстои да излезе на свобода догодина, а брат му бе осъден условно. Съдебният състав на ЕСПЧ единодушно подкрепи жалбата на двамата Навални и реши, че в решенията на руския съд са нарушени членове 6 и 7 от Европейската конвенция за правата на човека - за "право на справедлив съд" и за "наказание въз основа на закон". Последното означава, че не може да бъде съден човек за деяния, които в момента на извършването не са били престъпления.

Председателят на комисията по външни работи към Държавната дума Леонид Слуцки определи решението на съда в Страсбург е политически мотивирано. "Решението по делото на братя Навални, както и много други от последните присъди на ЕСПЧ във всички случаи носят политизиран характер", каза той.

На ищците е присъдено обезщетение на обща сума 75 971 евро и 460 хиляди рубли, по-малко от поисканото от вносителите на жалбата. Руските власти вероятно няма да платят нищо на Алексей и Олег Навални, защото от края на 2015 г . в Русия действа закон, който позволява да се пренебрегват присъди на международни съдилища, вкл. и на ЕСПЧ, посочва БТА. Въпросният закон, който намалява ангажираността на Русия към международните споразумения, е смятан за средство, чрез което се предотвратява изплащането на милиарди евро по мащабен съдебен иск относно имуществото на бившата петролна компания "Юкос".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3387 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2017.11.13 | 21:20

6
И как ЕСПЧ определиха че братята не са крали?? А какво казаха от Европейският съд за правата на кучетата?? А на гейовете??

2017.11.06 | 17:54

5
Казаха че това че си куче-гей не ти носи никави права в България тъй като си дегенерирал сибирско-азиатски помиар,който трябва да бъде депортиран обратно в кочината от която го е изритал пияния осран бащица!!!
сад

2017.11.06 | 17:53

3
ще им пръднат на хуя. съде ли ги. че те не им признават юресдикцията, че да ги съдят. страсбуркските педераси.

2017.11.06 | 17:53

4
пропуснал си да направиш само една грешка - вместо ПЕДЕРАСИ е трябвало да напишеш ПИДОРАСИ...
Офшорков

2017.11.06 | 17:53

1
В Кочината Европейските демократични закони не важат ! Там са в сила законите на Глутницата -- първо яде от плячката Водача на Глутницата и ако остане нещо , се подхвърля на останалите вълци .

2017.11.06 | 17:53

2
А водача да не е кравата Тъпчо ..и не е кочина ...КРАВАРНИК Е ...

Добави коментар

Водещи новини