За първи път учени наблюдаваха сблъскването на две неутронни звезди (видео)

  • 17 октомври 2017 14:28

  • 4337
  • 0
За първи път учени наблюдаваха сблъскването на две неутронни звезди (видео)
© Pixabay

Астрофизици от цял свят наблюдаваха за първи път сблъскването на две неутронни звезди с помощта на телескопите, намиращи се в земната орбита, съобщиха от НАСА.

Явлението се е случило в галактиката NGC 4993 на около 130 млн. светлинни години от Земята.

Малко след 8:00 ч сутринта днес телескопа „Ферми”, който търси гама лъчи в космоса, са уловили силно енергиен пулс от светлина, получил се в резултат на експлозия. Явлението било докладвано веднага на учени от цял свят, за да могат да се опитат да проследят остатъци от взрива. Астрофизиците успели да засекат мощните гравитационни вълни, причинени от удара на едната неутронна звезда с друга.

Наблюдаваното явление е много важно, защото данните до момента сочат, че предположенията на теоретичната физика как точно протича сблъсъка на неутронни звезди, са били абсолютно верни. Анализът на получените данни ще докаже дали при сблъсъка на неутронните звезди се получават тежки метали като платина и злато.

Неутронната звезда е небесен обект, който се наблюдава най-често в края на звездната еволюция. При този тип звезди налягането на електронния газ не е в състояние да спре гравитационния колапс. Тогава атомните ядра се разпадат до протони и неутрони, а протоните се свързват с електрони и се превръщат в неутрони. Неутронните звезди са толкова плътни, че ако тази плътност може да бъде възпроизведена на планетата Земя, трябва да съберем цялото човечество в кубче захар. Този тип звезди имат изключително огромно гравитационно поле. Излъчват мощно електромагнитно лечение и, поради въртенето им, наподобяват светлина на морски фар. Наричат се още пулсари.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини