359 деца мигранти в училищна и в предучилищна възраст има у нас

  • 17 октомври 2017 13:42

  • 1796
  • 1
359 деца мигранти в училищна и в предучилищна възраст има у нас
© Булфото

В момента в страната има 359 деца мигранти, които са в училищна и в предучилищна възраст. От тях 275 деца подлежат на задължително обучение, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на конференцията "Обучението на децата на мигрантите - проблеми, перспективи и решения". Тя уточни, че повечето от тези деца са от 5 до 16 години и идват от Афганистан, Ирак и Сирия.

От началото на учебната година в 20 български училища бяха записани 112 деца мигранти, но за съжаление към днешна дата десет деца вече са напуснали страната, каза Сачева. Тя добави, че обаче има нови 16 молби, които са подадени към регионалните управления по образованието, за деца, които да бъдат записани в образователната ни система.

Благодарение на Върховния комисариат за бежанците е осигурена и специална храна за децата бежанци за специфичните им нужди, осигурен им е транспорт и социални работници, които да са медиатори, ако има проблеми в училищата, каза заместник-министър Сачева.

Тя съобщи, че вчера Министерството на образованието и науката е публикувало учебни програми по български език като чужд - за търсещите и получилите международна закрила деца, както и за възрастни. Двата проекта на учебни програми са в сайта на МОН, като коментари, мнения и становища по тях се очакват до 15 ноември.

В годишните планове за квалификации и обучения на учителите вече са включени и квалификации за педагозите за работа с деца мигранти, съобщи Деница Сачева. Тя каза, че професията "Образователен медиатор" вече е регистрирана в Националния класификатор на професиите и ще бъде разработен пилотен проект за образователните медиатори. Този проект ще бъде финансиран от МОН по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Образователните медиатори ще работят не само с децата бежанци, но и с децата от уязвимите групи, обяви заместник-министър Сачева, цитирана от БТА.

По темата за образователната интеграция предстои много работа и затова МОН обмисля преструктурирането на настоящия Център за образователна интеграция на малцинствата, обясни тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1796 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.10.17 | 21:20

1
А масажистка, руса, около 20 годишна, осигурихте ли на бащата Мюмюн?? Внимавайте да не му нарушите правата че, шорош ще се разсърди!!

Добави коментар

Водещи новини