Германски учени слагат край на мистерия от Втората световна война?

  • 17 октомври 2017 13:16

  • 19433
  • 3
Германски учени слагат край на мистерия от Втората световна война?
© gettyimages (архив)

Кехлибарната стая най-вероятно е скрита край източния германски град Дрезден, написа британският в. Дейли мейл.

Учените от федералната република Леонард Блуме, Гюнтер Екардт и Петер Лор обявиха, че са проверили твърдения на сигурен източник, който им е посочил местонахождението на изгубената в края на Втората световна война ценност. "Ние сканирахме една от пещерите в провинция Саксония и намерихме система от тунели, в които може да е кехлибарната стая", заяви 73-годишният Петер Лор.

Според изследователя на миналото в подземната конструкция, изградена между 1944 и 1945 г., се крие най-голямото съкровище, откраднато от нацистите. "Ние намерихме и свидетелство, което ни наведе на следите на произведението на изкуството. Сред малкото оцелели от онези години писмени извори открихме и документ, насочващ ни да търсим Кехлибарната стая в този регион. Става дума за дневник на началник на местна гара. Човекът е записал, че последният влак е пристигнал от Кьонигсберг", допълни той.

Кехлибарната стая е била подарена от пруския крал Фридрих I на руския император Петър I в началото на ХVIII век. До Втората световна война тя се е намирала в околовръст на Санкт Петербург. Вермахтът при отстъплението си е пренесъл творбата в Кьонигсберг. Преди превземането на града от съветските войски и преименуването в Калининград ценността изчезва. За евентуално местонахождение на Стаята се посочваха Германия, Полша и Чехия, припомня лондонският всекидневник.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
19433 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
дядо Радой

2018.01.29 | 10:16

3
Ех, яко я беше заровена в Бълхерия и я беше намерил Великият Драгалъвский Ман Гел!?
гост

2018.01.29 | 10:15

2
преди няколко месеца Я намериха другаде.Тази нова ли е?!

2017.10.28 | 10:51

1
Глупости, кехлибарената стая е в къщата на седесарския бандит Христо Бисеров в Хасково.

Добави коментар

Водещи новини