Музеят в Кърджали представя бронзови пластики на тракийски богове

  • 17 октомври 2017 11:44

  • 1396
  • 0
Музеят в Кърджали представя бронзови пластики на тракийски богове
©

В Регионалния исторически музей в Кърджали тази вечер ще бъде представена изложбата "Боговете на траките - бронзова пластика от светилището при село Дрангово", която включва 39 уникални бронзови статуетки, свързани с религиозните вярвания на траките, датирани към първи век преди новата ера - трети век от новата.

Изложбата е част от културните прояви, посветени на Деня на Кърджали - 21 октомври, на която дата преди 105 години Кърджали влиза в границите на България.

Статуетките в голямата си част са на Тракийския конник известен като Херос - най-популярното божество на тракийските племена, населяващи Родопите в периода I век пр.н.е. до края на III век от новата. Любопитното е, че в изложбата са включени и фигурки на древногръцките богове Зевс, Хера, Хермес, Аполон, разказа директорът на Регионалния исторически мезуй Даниела Коджаманова.

По думите й изложбата се появява с пет години закъснение, а причината за това е, че е свързана с иманярска история.

През 2012 година вследствие на иманярски действия жител на пограничното кирковско село Дрангово открива бронзовите статуетки на място край граничната бразда, което в последствие се оказва тракийско светилище.

Много бързо служителите на БОП, тогава служба към РД на МВР, попадат на следите му и предотвратяват разпиляването и разнасянето на тази находка, разказа Даниела Коджаманова.

По думите й самото тракийско светилище е разделено от граничната бразда и e разположено от двете страни на границата между България и Гърция.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1396 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини