Слонът, който пази Родопите (снимки)

  • 17 октомври 2017 10:20

  • 22750
  • 1
Слонът, който пази Родопите (снимки)
©

Мистерията на Родопите се крие във всяко кътче на тайнствената планина. А за мястото се носят от уста на уста многобройни легенди и предания.

И има защо – всяко стръкче, всеки дол носят магията и енергията на чудесата на природата.

Недалеч от град Девин в близост до квартал Настан по пътя към Смолян гордо се издига един скален феномен. Заради внушителните си размери и форми той е наречен Слонът.

Фигурата стои величествено на брега на Широколъшка река, обърната с хобот към пътя, извисявайки се сякаш е стража на планината и пази усърдно Западните Родопи от векове.

В продължение на хилядолетия природните сили са формирали в скалата извивки, наподобяващи тялото, главата и краката на огромното животно. Последният си щрих скулпторът - в лицето на природата, поставя с каменен стълб, който прилича на хобот.

Опряла се на твърдата скала, фигурата образува отвор с широчина около 3 метра.

Местните разказват, че много туристи подминават причудливата забележителност, която определено диви онези, които спират, за да я зърнат.

Според учени появата на скалния феномен вероятно се свързва с разрушаването на древна пещера от реката или вследствие на земетресение.

Независимо каква е причината за появата му, родопчани вярват, че мястото има лечебна сила. За скалното образувание съществува и легенда.

Някога между хобота и устата на Слона е имало отвор към пещера. От нея е бликал извор с лековита вода. Мястото привличало много хора, които жадували да излекуват болежките си, докосвайки се до живителната съставка.

Днес извор няма, но лековитата сила на мястото може да бъде открита в растящите в региона билки. Маточината и жълтият кантарион, които са разпространени сред родопските поляни около Слона, отдавна са познати със своите ползи за здравето.

Бликащата тайнственост на Слона поразява туристи години наред. А скалният феномен, издялкан от силите на времето, се извисява гордо, за да доказва, че чудесата на природата не спират да удивляват.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
22750 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.07 | 00:59

1
Най-величествената и тайнствена планина!

Добави коментар

Водещи новини