Емил Радев: Признаването на българското малцинство в Албания е голям пробив

  • 16 октомври 2017 18:38

  • 1572
  • 1
Емил Радев: Признаването на българското малцинство в Албания е голям пробив
© БНТ

Признаването на българите за малцинство в Албания е голям пробив за страната ни. Той е постигнат със съвместни усилия на евродепутати, външно министерство, премиера Бойко Борисов и учени от БАН.

Това коментира в сутдиото на „Още от деня“ по БНТ евродепутатът Емил Радев.

„Дълги години не можеше да се говори за българско малцинство в Албания. Вече е факт в закона, въпреки че това беше един дълъг път“, допълни евродепутатът.

Емил Радев уточни, че над 3000 подписа от българи в Албания са били събрани буквално за няколко дни. Не е ясно обаче колко точно нашенци живеят в балканската страна. А едно бъдещо преброяване би могло да даде конкретни данни.

Оттук нататък като официално малцинство българите в Албания ще имат право да учат на български език под някаква форма и да създават свои културни институции, уточни Радев.

„Албания играе немалка роля, това е голяма крачка напред в добросъседските отношения и потушаването на една омраза, която имаше доскоро“, смята евродепутатът.

По думите му с тези малки крачки ще се потуши напрежението, а това е пътят на целите Западни Балкани към Европейския съюз.

Относно съдебната система Радев коментира, че страната ни изпълнява много стриктно ангажиментите около съдебната реформа. Очаква се и да се дадат на България нужните адмирации, че изпълняваме необходимите препоръки.

„Ние правим много крачки в събедната реформа. Разделянето на две колегии също беше голяма крачка напред. Не мисля, че се срещна вътрешна съпротива“, заяви евродепутатът.

Според него създаване на обща Европейска прокуратура ще реши много въпроси, що се касае до престъпления, извършени от фирми, или други проблеми.

По отношение на антикорупционния закон евродепутатът заяви, че основното е да има превенция.

„Важното е какви са резултатите, ние трябва да приемем антикорупционното законодателство, за да се прекратят практиките и да се удовлетворят гражданите“, смята Радев.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1572 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тоя

2017.10.17 | 00:00

1
въобще не е подготвен. на въпрос-колко са българите в албания гледаше като умно.

Добави коментар

Водещи новини