Съветът на ЕС изпраща специалисти по сигурността в Багдад

  • 16 октомври 2017 12:25

  • 984
  • 0
Съветът на ЕС изпраща специалисти по сигурността в Багдад
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Съветът на ЕС реши днес в Ирак до края на годината да бъдат изпратени 35 съветници по сигурността, предадоха БТА.

Гражданската мисия ще бъде изпратена в Багдад по линия на общата политика за сигурност и отбрана, с основна задача да подпомага местните власти в прилагането на националната стратегия за сигурност, се посочва в съобщението. Ръководител на мисията ще бъде Маркус Ритер (Германия). Бюджетът на мисията за една година ще бъде 14 млн. евро.

Националната стратегия за сигурност на Ирак има за цел изграждането на държавни институции, способни да повишат сигурността, да осигурят мир и да предотвратяват сблъсъци, при спазване на правилата на правовата държава и на човешките права. В стратегията са очертани няколко непосредствени заплахи за националната сигурност - тероризмът, корупцията, политическата нестабилност и етническата и религиозната поляризация.

Мисията ще работи съгласувано с представителството на ЕС в Ирак, както и с международните партньори на място, включително Програмата на ООН за развитие, НАТО и Световната коалиция срещу терористите от "Ислямска държава". Изпращането на мисията е по искане на иракските власти.

Последвайте канала на

БТА
984 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини