Лекарят на годината: В обществото ни липсва човечност

  • 15 октомври 2017 19:26

  • 13901
  • 5
Лекарят на годината: В обществото ни липсва човечност
©

Доц. Радосвет Горнев, обявен за „Лекар на годината”, е началник на клиниката по хирургия в Болница „Лозенец”. Той стана известен преди година, когато заведе пациенти с рак на дебелото черво на „Синята птица” в Народния театър.

Идеята му дошла, когато гледал постановката предпремиерата: „Веднага реших, че това трябва да стане, точно тази романтична идея за синята птица, за доброто, за надеждата, за спасението на хората, която е много точна препратка към бялата лястовица от българската литература. Целта – те да бъдат в центъра на големия салон на Народния театър и около тях да бъдат техните близки, приятели, журналисти, лекари”, споделя д-р Горнев в предаването „120 минути” на БТВ..

"Точката, където е пациентът – около него са концентричните кръгове на семейство, приятели, общество, организации, министерство, лекари. Всички тези хора или институции могат да бъдат отговорни и могат да бъдат по-човечни, защото това е дефицита в нашето общество в момента".

По думите му хората с колоноректален карцином се чувстват изолирани и осъдени на смърт, а в ранен стадий заболяването е лечимо. „Трябва обаче да има повече съпричастност даже у най-близките“.

Лекарят е категоричен, че хирургът има ключова роля в лечението на пациента и затова медикът трябва да спечели доверието му като ясно покаже, че е наясно какво трябва да се направи. А това общуване не трябва да приключва с края на следоперативния период.

Доц. Горнев посъветва младите медици да натрупат опит в чужбина, но след това да търсят реализация у нас.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13901 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Иванчо

2017.10.21 | 21:48

5
Една лястовица пролет не прави, ама веднага да го направите професор! Прочие, не разбирам, защо трябва да правим герой от всеки, който си върши работата добре?!

2017.10.21 | 21:48

4
Пази боже , да не се разболееш от нещо по- сериозно в петък вечер. До понеделник след като си изпият кафето лекарите и ти обърнат внимание - вече може да си си заминал от този свят....
липсва човечност най-вече в

2017.10.21 | 21:48

3
българските болници !!!

2017.10.21 | 21:48

2
Хората така са настроени против лекарите, че сега ще се появят хора, които ги мразят. Този сайт има своя не малък принос.
Метгонтан

2017.10.21 | 21:47

1
Браво на такива хора , и такива инициативи.

Добави коментар

Водещи новини