Днес е Световният ден на чистите ръце

  • 15 октомври 2017 08:16

  • 5999
  • 2
Днес е Световният ден на чистите ръце
© Pixabay

Световният ден на чистите ръце се чества от 2008 г., която е обявена от Общото събрание на ООН за Световна година на хигиената. В инициативата се включват ежегодно близо 200 млн. души от 100 държави.

Основната цел на тази мащабна акция, която се осъществява с поддръжката на ООН, е да привлече вниманието на обществеността към простата хигиенична процедура, която може да спаси живота на милиони хора. Важно е да се знае, че мнозина не мият правилно ръцете си. Например изплакването на ръцете след ползване на тоалетна не върши работа. Те трябва поне 15 секунди да се обтриват със сапун по всички части на ръцете - длани, пръсти, нокти. Може да се използват и готови, спиртни дезинфектанти за ръце (30 секунди), когато няма сапун и вода!

Според научни изчисления този лесен ритуал може да спаси живота на милиони по света и да предотврати предаването на стомашно-чревни и респираторни инфекции. Това са най-големите виновници за детската смъртност в развиващите се страни, където миенето на ръцете със сапун е на много ниско ниво. 3,5 млн. деца умират от диария и пневмония всяка година. Сапунисването и измиването може да предотврати и болести като кожни инфекции, очни възпаления, ТОРС, птичи грип, като има ефект дори при болните от СПИН. Този навик върши работа дори и в силно пренаселени и пълни със зарази места. Ръцете често са преносители на болестотворни патогени между хората, като това става при директен контакт (например ръкостискане, докосване) или индиректно - при докосване на повърхности, до които имат допир други след това. Когато не се мият със сапун, върху ръцете, които са били в контакт с човешки или животински екскременти, телесни течности като секреция от носа, заразена храна или вода, банкноти, попадат бактерии, вируси и паразити. Според организацията обаче хигиената не е най-добрият мотив за полезния навик. В различните общества той има различни цели и причини. В Индия например чистите ръце са свързвани с комфорта, отърваването от неприятна миризма, галенето на децата и други социални контакти. В Гана миенето е начин да не предизвикваме погнуса и да се издигнем в обществото. За съжаление и във страна като Великобритания например едва 1/3 от мъжете и 2/3 от жените спазват този ритуал, след като са били "по нужда", сочи проучване на Лондонския колеж по хигиена и тропическа медицина.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
5999 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.10.16 | 08:21

2
Не знам има ли сапун или препарат ,който да отмива мръсните ръце на политиците и бизнесмените по света и у нас..???

2017.10.15 | 10:06

1
Ръцете на костовистиките разбойници са толкова мръсни че няма изчистване.

Добави коментар

Водещи новини