В Австрия бяха отворени първите секции за гласуване на парламентарните избори

  • 15 октомври 2017 07:48

  • 1332
  • 3
В Австрия бяха отворени първите секции за гласуване на парламентарните избори
© Getty Images

Първата секция за гласуване на предсрочните избори за Национален съвет на Австрия (долната камара на парламента) беше открита на централната гара в град Клагенфурт (федерална провинция Каринтия) в 05,30 ч. местно време, за улеснение на избирателите, които трябва да пътуват толкова рано, предаде ТАСС.

В страната ще бъдат открити общо около 10 000 избирателни секции, от тях 1493 - във Виена. Повечето секции отварят врати в 06,00 ч. местно време и работят до 17,00 ч. (15,00 ч. по Гринуич). В някои градове продължителността на изборния ден може да варира и да продължи само до обед. Министерството на вътрешните работи, което се занимава с организацията на изборите и ръководи работата на Федералната избирателна комисия, планира да представи първите предварителни резултати от гласуването след затварянето на последните секции; тогава ще стане известна и активността на избирателите.

В предсрочните парламентарни избори участват 16 партии и политически движения. За да бъде представена в Националния съвет, формацията трябва да събере над 4 процента от гласовете. След вота президентът Александър Ван дер Белен ще възложи на лидера на най-голямата парламентарна фракция правомощия да сформира кабинет или да води коалиционни преговори.

Основната борба за мнозинство в парламента и креслото на канцлера ще се води между сегашния канцлер, председателя на Социалдемократическата партия Кристиан Керн и министъра на външните работи, председател на консервативната Австрийска народна партия Себастиан Курц, който през май инициира предсрочния вот. Третият претендент е лидерът на дясната опозиционна Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

Според социологическите изследвания мнозинството от австрийците (33%) възнамеряват да гласуват за Народната партия и нейния лидер Курц, когото експертите посочват като фаворит. Втора е дясната Партия на свободата с 23%, а социалдемократите на канцлера Керн са едва трети с 22%.

Последвайте канала на

БТА
1332 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.10.21 | 07:54

3
Да гласуват против ЕС.
Гост

2017.10.21 | 07:54

1
Напред Хайнц -Кристиан! Победа !!!!

2017.10.21 | 07:54

2
ПОБЕДА

Добави коментар

Водещи новини