В Йемен отбелязват годишнината от революцията от 1963 г.

  • 14 октомври 2017 21:17

  • 1015
  • 0
В Йемен отбелязват годишнината от революцията от 1963 г.
© Gettyimages

Йеменското правителство, южните сепаратисти и бунтовниците хуси отбелязаха в отделни чествания 54-ата годишнина от революцията от 1963 г., която довежда до заминаването на британците от Аден през 1967 г., предаде Франс прес.

Честванията в южния град Аден и втори по големина в страната почти прераснаха в сражения между привърженици на международно признатото правителство и южни сепаратисти, съобщиха свидетели. Двата лагера влезли в престрелка, но положението бързо било успокоено от представители на двете страни и няма пострадали. Поддръжниците на правителството организираха военен парад във военна академия в западната част на Аден.

Премиерът Ахмед Бен Дагер заяви след парада, че "един обединен Йемен е единственото решение, което се приема на национално, регионално и международно ниво". Той призова йеменците да подкрепят правителството му срещу бунтовниците хуси и съюзниците им, които поддържат сваления бивш президент Али Абдула Салех.

Сепаратистите пък се събраха на площад в Аден, където развяха знамената на бившия Южен Йемен и скандираха лозунги за независимост. В югозападния град Таиз хусите организираха демонстрация, на която призоваха "да се освободи Югът от окупацията на арабската коалиция", водена от Саудитска Арабия.

Южен Йемен бе независима държава от 1967 до 1990 г., когато се обедини със Северен Йемен. Във войната в Йемен са убити над 8500 души, главно цивилни, откакто през март 2015 г. водената от Саудитска Арабия коалиция се включи в нея срещу хусите, които са обвинени във връзки с Иран. Военните действия предизвикаха огромна хуманитарна криза в страната, която и преди това бе смятана за най-бедната на Арабския полуостров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1015 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини