Има риск пациентите да започнат да доплащат за скъпоструващи лекарства, които сега са безплатни

  • 14 октомври 2017 19:28

  • 7618
  • 2
Има риск пациентите да започнат да доплащат за скъпоструващи лекарства, които сега са безплатни
© Gettyimages

Има реален риск пациентите да започнат да доплащат за скъпоструващи лекарства, които сега са безплатни. Фармацевтични фирми може да спрат отстъпките към търговците, които сега компенсират разликата в цената.

За лекарствата, които здравната каса не поема изцяло, пациентите трябва да доплащат. При скъпоструваща терапия това доплащане стига няколко стотин лева на месец.

За да не се налага пациентите да вадят пари от джоба си, фармацевтичните компании правят необходимите отстъпки от цените на складовете, съответно на аптеките. През 2017 г. 14 иновативни компании са направили отстъпки на стойност около 66 милиона лева. Тези отстъпки са засегнали около 60 лекарства – сред тях за кардиологични заболявания, ревматоиден артрит, диабет. Тази схема с отстъпките обаче има риск да спре, съобщава БТВ.

Крайното поевтиняване обаче води до проблем – лекарствата изчезват от България.

„Лекарствата стават на цени, които са твърде атрактивни и по-скоро се изнасят отколкото да се продават в България”, посочи директорът на Асоциацията на иновативните компании в България Деня Денев. Затова фирми обмислят да спрат отстъпките към търговците. За да не доплащат пациентите, те предлагат да дават продукцията си директно на касата. Идеята им обаче не е включена в промените, качени за обществено обсъждане. Ако не се стигне до решение, пациентите са готови на протести.

Общественото обсъждане на предложените промени в Наредбата приключва на 18 октомври. От здравното министерство, заявиха, че е ще обсъдят и анализират всички постъпили становища, за да се намери баланс между интересите на касата, фармацевтичната индустрия и пациентите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7618 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.10.15 | 02:22

2
Пълни глупости!
така се става милионер

2017.10.15 | 02:22

1
ААА, НАЙ - НАЖНО Е ДА НЕ СЕ ЗАСЕГНАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ИЗНАСЯТ НА ТРОЙНИ ЦЕНИ ВЪПРОСНИТЕ МЕДИКАМЕНТИ! НАЛИ ГЛЕДАХМЕ РАЗСЛЕДВАНЕТО НА АХЧИЕВА - ВИДЯ СЕ "ГРИЖАТА" НА ДЪРЖАВАТА ЗА НАС! ТРЯБВА ПЪЛНА ЗАБРАНА НА ИЗНОСА НА ВЪПРОСНИТЕ МЕДИКАМЕНТИ С ОТСТЪПКИ И НАИСТИНА ОТСТ

Добави коментар

Водещи новини