В Швейцария ще има референдум за забрана на бурки и никаби

  • 14 октомври 2017 07:05

  • 2255
  • 2
В Швейцария ще има референдум за забрана на бурки и никаби
© pixabay.com (архив)

Правителството на Швейцария обяви, че в страната ще има референдум дали да бъде наложена забрана за части от облеклото, които покриват лицето, като маска или мюсюлманските бурки и никаби, предаде БТА, цитирайки АП. 

Допитването е по инициатива на над 100 хиляди души, подписали се за подлагане на всенародно гласуване на решението. Швейцарската система за пряка демокрация позволява важни политически въпроси да се решават от гражданите с пряко гласуване, отбелязва АП.

Федералният съвет (правителството) трябва да определи датата на референдума, който едва ли ще бъде през тази година. Ако вотът бъде положителен, Швейцария ще се присъедини към Франция, Австрия и още няколко европейски страни, в които е забранена появата на публични маста с аксесоари, закриващи лицето. Италианскоезичният швейцарски кантон Тичино въведе такава забрана още миналата година, припомня АП.

Референдумът е по инициатива на група, включваща депутати от националистическата Швейцарска народна партия, която инициира и забраната за строителство на минарета в Конфедерацията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2255 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иновационни отживелици

2017.10.25 | 02:15

2
По отношението им към бурките можеш да ги видиш колко са вярващи.За европейците говоря.Вярващите използват бурки.

2017.10.25 | 02:14

1
Какъв референдум искат тези хора? Не знаят ли, че референдума е незаконен? Питайте Рахой.

Добави коментар

Водещи новини