Хуморът може да бъде лекарство срещу агресията, смята Михаил Вешим

  • 13 октомври 2017 18:27

  • 702
  • 0
Хуморът може да бъде лекарство срещу агресията, смята Михаил Вешим
© Pixabay

Хуморът може да бъде лекарство и срещу агресията, каза днес във Варна писателят и сценарист Михаил Вешим. Той взе участие в дискусия, посветена на агресията, киното и хуманността, проведена в рамките на 17-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравните филми.

Хуморът и агресията са противоположни, посочи Вешим. По думите му едното е интелигентност, другото - простотия. Според него, ако се повиши интелигентността на обществото, ще изчезне и арогантността. Това разбира се никога няма да се случи изцяло, но поне може да намалим агресията до поносими нива, каза Вешим.

Необходимо е възпитание на публиката, допълни сценаристът. Според него в момента телевизията не дава много интелигентни примери за шоу. Вешим изрази съжаление, че в театрите също има криза и вместо публиката да мисли и да се "издига", режисьорите и актьорите слизат при нея. Публиката е увредена, тя се смее на елементарни неща, тъй като за да разбира остроумието, е необходим културен пласт, посочи Вешим.

Писателят каза още, че за жалост образованието вече също не е критерий за интелигентност. Има много образовани, с по пет дипломи простаци, така че това не е гаранция, посочи Вешим. По думите му по-скоро би трябвало да се работи активно за повишаване културата на децата, като това трябва да е основно задача на родителите, а не само на училището.

Всеки трябва да полага усилия да противопоставя интелигентността на агресията в своята област, посочи писателят. По думите му неговите усилия са в творбите му да няма цинизми и вулгаризми. Хуморът не е това, той е острота на ума, има си място и за пиперливи вицове, но това не е телевизията, обобщи Вешим.

В днешно време интересите на различни сили зачеркват хуманизма и човеколюбието, допълни журналистът Емил Спахийски. По думите му обществото е така залято от негативна информация, че за да се постави някакъв сериозен въпрос като отношението към бедните, към неравнопоставените, журналистите понякога трябва да търсят някаква сензация, за да привлекат вниманието.

Това че някой политик е агресивен, не означава че не трябва да бъде отразяван от медиите, бе позицията на Спахийски. По думите му дори е по-добре прожекторите да бъдат насочени точно към него, за да види обществото и да прецени дали да го избере отново.

Последвайте канала на

БТА
702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини