Теменужки гиганти ще ухаят в Балчик

  • 13 октомври 2017 14:11

  • 2124
  • 0
Теменужки гиганти ще ухаят в Балчик
© Pixabay

Теменужки гиганти от рода "Мамут" ще ухаят в Университетската ботаническа градина в Балчик.

За началото на есенната кампания в парка, в който ще бъдат засадени 120 000 цветя, отгледани от семена. Това съобщи пред БТА ръководителят на Ботаническата градина Валя Машкарова.

Цветът на теменужката великан, обагрена в розово, с тъмновиолетови "очи", достига десет сантиметра в диаметър, поясни ландшафтният архитект в парка Мариана Димитрова.

По думите й "Пинкбери" е сред трийсет и седемте нови сорта теменужки, с които градинарите през идващата седмица започват да оформят цветни фигури в парка. Теменужки с къдрави цветове и с "котешко лице" са част от новите атракции.

Започва и засаждането на луковиците на пролетните цветя. Нови двайсет сорта лалета ще разнообразят парковия пейзаж още през март, казаха ботаниците. "Негрита" от рода "Папагалови" е в тъмнолилави до черни багри. А "Бел епок" от рода "Божуровидни" се очаква да разцъфти в бледо розово до кафяво.

Заедно с 60 000 лалета градинарите ще засадят за пролетния сезон и 30 000 луковици на нарциси, зюмбюли, фритиларии и други. Ако зимата се случи по-мека, първото лале - "Джузепе Верди", може да разтвори цвят още през февруари.

Последвайте канала на

БТА
2124 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини