Топ лекари от "Пирогов": Сиамските близнаци няма как да бъдат разделени (видео)

  • 13 октомври 2017 12:45

  • 11077
  • 5
Топ лекари от "Пирогов": Сиамските близнаци няма как да бъдат разделени (видео)
©

Изключително добри експерти от болница „Пирогов“, които са направили пълни изследвания на сиамските бяха категорични, че децата не могат те да бъдат разделени. По думите им такива аномалии и малформации са изключително редки в световната практика, предаде репортер на Novini.bg.

От 2,5 млн. раждания в света едно е такова, допълват специалистите. Сиямските близнаци Богдан и Янко са настанени в Детска клиника по интензивно лечение на Институт "Пирогов" в началото на месец септември. Касае се за случай на тежка комплексна вродена аномалия сиямски близнаци, сраснали в тазовоседалищната област с обща коремна кухина, родени на 22-ри август 2016 г. в болницата в град Сливен от 1-ва патологично протекла бременност.

Лекарите разясниха, че близнаците от Сливен са родени с общи крайници, обща кръвоносна система, обща аорта и имат тежки увреждания на мозъчната дейност. Единият от тях дори няма мозъчни гънки. Лекарите обясниха, че няма как практически те да бъдат разделени, след като нямат отделни органи.

По разпореждане на Министерство на здравеопазването те са били посетени от мултидисциплинарен екип, за да могат лекарите да се запознаят с актуалното състояние и да изготвят исканото становище от болницата в САЩ дали е налице анатомична функционална възможност за тяхното разделяне, както и относно тяхната транспортабилност.

Децата преди това са били в специализиран дом в Бургас, но се е наложило да бъдат транспортирани до спешната ни болница в София, тъй като са развили тежка инфекция. По думите на лекарите тежкото състояние е овладяно. Проведени са редица образни и функционални изследвания. При настаняването им децата са били консултирани от водещи специалисти от Института по педиатрия, от Национална кардиологична болница, от Клиника по педиатрия към УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Св. Наум" и от представители на Институт "Пирогов". Близнаците са били прегледани от 14 водещи специалисти, пет от тях са национални консултанти, останалите са завеждащи клиники и отделения.

Лекарите уточниха още, че досега не са се свързвали с тях колеги от чужбина. Специалистите са на мнение, че разделянето на двамата близнаци е функционално и анатомично невъзможно и може да доведе до смърт и на двата близнака.

Родилката е 14 годишна. Бащата е роднина по сребърна линия на майката. Това е най-вероятната причина за тежката малформация.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11077 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Мур

2017.10.17 | 23:47

5
И задължителен затвор за бащата, родилката е на 14 години,
Ввв

2017.10.17 | 23:47

4
Мангали,ай сиктир
Илиана

2017.10.17 | 23:47

3
Има цигани, и цигани... За тези цигани, които работят като нас, и се държат като норамални хора - аз нямам нищо против тях. Но за останалите, които не искат да работят, които раждат на по 13-14 години, които само използват нашите блага - няма какво да говорим - такива трябва да ги изп

2017.10.17 | 23:47

2
Роднини по "сребърна" линия...омг драскачи смешни...направихте думата журналист синоним на думата неграмотник!!!
Метгонатан

2017.10.16 | 22:40

1
....... по "Сребърна линия " ааах некадърници малкии.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини