Образователният министър: Увеличението на учителските заплати ще бъде между 5 и 6% (видео)

  • 13 октомври 2017 12:00

  • 5137
  • 0
Образователният министър: Увеличението на учителските заплати ще бъде между 5 и 6% (видео)
© Novini.bg

Ще се дадат допълнителни 90 млн. лв, освен тези 240 млн., които осигуряват 15-процентното увеличение на учителските заплати за цяла година. Това каза министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 в Народното събрание, предаде репортер на Novini.bg.

Средствата ще бъдат разпределени към училищата и детските градини в малките и отдалечени населени места поясни министър Вълчев. По думите му тези средства ще бъдат разпределени и към училища,в които има деца от уязвими групи.

По отношение на учителските заплати, министър Вълчев поясни, че МОН прави промяна в финансово-разпределетителния механизъм.“В резултат на тази промяна ще се получи различно увеличение в различните училища, различните детски градини в различните общини, за различните дейности. Поне три фактори се смесват за всяко едно училище и детска градина, но това, което вече веднъж казах, че увеличението ще бъде от 1 до 30%, каза Вълчев.

Средното увеличение на възнагражденията на учителите ще бъде между 5 и 6%. Министърът уточни, че това е диференцирано увеличение и то има за цел да коригира неравенствата между училищата, за да предостави възможност на тези училища да привлекат учители.

По отношение на бюджета за БАН, министър Вълчев заяви, че трябва да се има предвид, че те са автономни и сами си определят възнагражденията. Той поясни, че за висшите училища МОН изпълнява реформата за профил на оптимизиране на системата.

Министърът на образованието коментира, че увеличението на бюджета за висшите училища ще бъде обвързано с оценката за качество и съответствие с потребностите на пазара на труда, която МОН е направило.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5137 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини