Американска медия: САЩ сложиха край на исторически период в отношенията с ЮНЕСКО

  • 13 октомври 2017 10:24

  • 2143
  • 2
Американска медия: САЩ сложиха край на исторически период в отношенията с ЮНЕСКО
© gettyimages (архив)

САЩ се оттеглят от ЮНЕСКО, слагайки точка на исторически период в отношенията си с организацията, изпълнен с премеждия, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Изданието цитира изявлението на Държавния департамент във Вашингтон, че решението не е било взето лесно, както и че причина за него са станали "непрекъснато проявявани антиизраелски предубеждения". Вестникът отбелязва, че предприетата от американската страна мярка може да доведе до още по-силно обтягане на отношенията между администрацията на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и ООН.

"Ню Йорк таймс" цитира анализатори, според които решението на САЩ да се оттеглят представлява значителна ескалация от тяхна страна в контекста на критичното им отношение към структурите на Обединените нации.

"Вашингтон пост" пише, че мярката е поредна стъпка от страна на правителството на Тръмп да се дистанцира от международната общност.

Темата за напускането заема място и в британската преса. "Гардиън" отбелязва, че властите във Вашингтон от месеци са се подготвяли за това решение.

И "Гардиън", и "Индипендънт" акцентират върху оповестеното часове след решението на САЩ намерение на Израел също да напусне ЮНЕСКО. "Индипендънт" отбелязва, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е определил организацията като "превърнала се в театър на абсурда", а "Гардиън", че той е определил решението на САЩ като "смело и морално".

"Дейли телеграф" припомня, че това оттегляне на САЩ от ЮНЕСКО не е първото, като предишният път е през 1984 г. при президента Роналд Рейгън. Оставането им извън организацията продължава до 2002 г., когато отново се връщат в нея при президента Джордж Буш-син. Изданието отбелязва също, че вчерашните събития са се разиграли на фона на напрегнати избори на нов генерален директор на ЮНЕСКО, които протичат в сянката на проблеми с финансирането на организацията и разногласия заради палестинското членство в нея.

Последвайте канала на

БТА
2143 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
изродите чифути

2017.10.13 | 16:22

1
и техния Пудел клоуна дони.
аз

2017.10.13 | 16:23

2
ООН пък какво общо има тук?!

Добави коментар

Водещи новини