Агресията е диагнозата на нашето съвремие, смята вицепрезидентът Илияна Йотова

  • 12 октомври 2017 20:08

  • 2213
  • 3
Агресията е диагнозата на нашето съвремие, смята вицепрезидентът Илияна Йотова
© Булфото (архив)

Думите от мотото на 17-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми "Агресия, кино, хуманност" са диагнозата, лекарството и изцелението на нашето съвремие, каза тази вечер в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" вицепрезидентът на България Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Тя е патрон на културната проява и бе гост на нейното официално откриване. Основни организатори на фестивала са БЧК и Медицинският университет във Варна.

Добре е, че този фестивал бе възстановен, защото това е една от най-хубавите, най-човешките прояви, които има българската културна общественост, а чрез нея и всички българи, посочи Йотова. По думите й фактът, че за участие в 17-о издание са кандидатствали над 1800 филма говори колко важна и актуална е тематиката на феста.

БЧК има привилегията да бъде първи на място, където човешкото страдание се сблъсква с надеждата, допълни вицепрезидентът. Тя посочи, че за хората, изпаднали в беда, състрадателните думи и вдъхването на кураж са по-важни дори от оказването на първа помощ. Йотова посочи, че точно това правят доброволците от БЧК, които винаги са на предната линия и нямат почивен ден. Вицепрезидентът допълни, че проблемите им няма да бъдат решени с един закон, а е необходимо те да бъдат застъпени в редица нормативни актове.

Развитието на фестивала доказва, че той е необходим и ще продължи да се развива в бъдеще, допълни председателят на БЧК акад. Христо Григоров. Според него киното може да се противопостави на ширещата се в обществото агресия, но само, ако всички българи се обединят и се борят заедно с това явление. Хората в нужда стават повече и имат нужда от протегната ръка, посочи още Григоров.

Фестивалът е много важна хуманитарна трибуна и има перспективи за развитие, допълни неговият художествен директор Божидар Манов. Според него идеите на Червения кръст и Червения полумесец обединяват хората в днешните трудни времена. Точно това е смисълът на фестивала, той е нужен не като фанфарно събитие, а като реална работна трибуна в много проблемна област, допълни Манов.

През тази година в програмата на културната проява са включени над 200 заглавия. За пръв път е предвидена Голяма награда за победителя в конкурсната програма. Той ще получи статуетка, дело на Андрей Гайдов. Международното жури е с председател Павел Васев. Официалното откриване на фестивала тази вечер уважиха делегации от Червения кръст и Червения полумесец от Румъния, Турция, Ирак, както и кинодейци, актьори и общественици.

Последвайте канала на

БТА
2213 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Древен пеласг

2017.10.13 | 15:07

3
Анатема, свиня червена!

2017.10.13 | 11:39

2
НАРОДА ИСКА ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА КОМУНИЗМА! ИСКА СМЪРТ НА КОМУНИСТИ!
Ели

2017.10.13 | 11:38

1
Това говедо!! Илияна Идиотова се окла много мръсница мръсница пачавра гнус отврат миризлива пача!!!!!

Добави коментар

Водещи новини