Съветът на ЕС одобри обособяването на Европейска прокуратура

  • 12 октомври 2017 13:23

  • 1008
  • 0
Съветът на ЕС одобри обособяването на Европейска прокуратура
© pixabay.com

Съветът на ЕС одобри на днешното си заседание в Люксембург обособяването на Европейската прокуратура. Засега в новата структура ще участват 20 от 28-те държави в ЕС.

Очаква се Европейската прокуратура да започне дейността си най-рано през 2020 година. Тя ще може да повдига и поддържа обвинения за злоупотреби със средства от ЕС, за разлика от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Досега само националните власти могат да поддържат подобни обвинения, като ОЛАФ може да им предоставя данни от извършени разследвания и предложения за повдигането на обвинения. Очаква се Европейската прокуратура да позволи бърз обмен на информация, съгласувани полицейски разследвания, бързо запориране и отнемане на имущество, както и задържане на заподозрени зад граница.

Възможно е догодина Европейската комисия да предложи новата структура да се занимава и със случаите на международен тероризъм. Европейската прокуратура ще бъде създадена между 20 държави от ЕС - Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания.

Останалите държави от ЕС могат да се присъединят по всяко време. Седалището на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург, с главен прокурор и прокурори от всички участващи държави. Те ще ръководят всекидневните разследвания, извършвани от назначени прокурори в държавите от ЕС, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1008 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини