В Антарктида се появи гигантска дупка с неясен произход (видео)

  • 12 октомври 2017 10:03

  • 11478
  • 2
В Антарктида се появи гигантска дупка с неясен произход (видео)
©

Загадъчна дупка с размер от 80 000 км² се появи в Антарктика, съобщава Independent.

"Гигантската дупка "е доста забележителна", коментира атмосферния физик Кент Мур, професор в Университета на Торонто. "Изглежда като перфорирана дупка в леда".

"Откритите морски зони, заобиколени от лед, като тази, са известни като полинии. Те се образуват в крайбрежните райони на Антарктика", обяснява Мур. Странното в случая обаче е, че тази полиния е "дълбоко в леда", заяви Мур и трябва да е в резултат от процеси, неизвестни за учените. "Тя е на стотици километри от границата на лед. Ако не разполагахме със сателитни снимки, нямаше да знаем, че е там".

Полинията е наблюдавана в същия регион - море Уедъл през 70-те години, след това изчезва и се появява в продължение на няколко седмици отново през миналата година. Сега полинията се отваря отново на 9 септември. "Все още се опитваме да разберем какво става", коментира Кент Мур.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11478 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
наздраве

2018.02.09 | 08:47

2
този отвор е за да прибере всички вярващи от измислени религии, и тогава всички останали трезво мислещи хора, ще заживеят в хармония с Майката природа, без насилие, без войни
африканец

2018.02.09 | 08:47

1
Говори се, че на другия полюс има същия 'вход' към вътрешността на планетата откъдето 'те' влизат и излизат, (използвайте въображението си за кои са 'те'... :)....това съм чел, това ви споделям! хубав ден!

Добави коментар

Водещи новини