Традиционният празник на тиквата започва днес в Севлиево

  • 12 октомври 2017 09:26

  • 2628
  • 2
Традиционният празник на тиквата започва днес в Севлиево
© Pixabay

Традиционните четиридневни есенни празници на тиквата започват днес в Севлиево.

13-то издание на празника е под наслов "Фиеста по тиквено време", съобщават организаторите от общината.

Програмата включва творчески ателиета за деца в архитектурно-възрожденския комплекс "Дандолови къщи". Там децата ще могат да творят и да се включат в забавното ателие "Тиквени цветни фантазии", подготвено специално за празника от екипа на Историческия музей в града. Причудливи тикви, приложни творби и рисунки ще бъдат показани в изложбите "Тиквени фантазии" и "Тиква най-най-...", които ще бъдат експонирани във фоайето на общината, ще се играе и спектакълът "Приказка за тиквата", подготвен от преподаватели и възпитаници на детските градини в общината.

На танцова фиеста на 14 октомври гостуващи изпълнители ще представят ритми от Бразилия, Испания, Индия, България, Русия, Китай, Япония и Америка. Севлиевци и гостите на града ще могат да потанцуват в ритмите на Еквадор, Колумбия, Перу и Карибите.

В центъра на града, на специално обособени сцени и арт-ателиета по фламенко, латино-танци, зумба, въздушна йога, китайски занаяти, въртене на пой ще бъдат демонстрирани тънкостите на екзотичните танци.

Вечерта ще има шествие по улиците на града, а по-късно на площад "Свобода" е концертът на групите "Конкурент" и "Вакали". Тази година за първи път по време на празничните дни ще се състои благотворителна инициатива в подкрепа на деца и младежи в неравностойно положение. Средствата, събрани от томболата, ще бъдат дарени за закупуване на храна, дрехи и обувки на нуждаещите се деца и младежи.

На 15 октомври фиестата продължава с пъстро "Тиквено парти", очаквано от любителите на кулинарните тиквени изкушения. Шеф Андре Токев ще награди участниците в кулинарната изложба, а гостите на празника ще опитат от над 200-метровия тиквеник, който севлиевските ресторантьори приготвят всяка година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2628 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.10.12 | 12:31

2
чухте, че Б.Б. щял да открие празника

2017.10.12 | 12:30

1
честит празник Боко - да си жив и здрав

Добави коментар

Водещи новини