Анархисти нахлуха в испанското посолство в Атина в подкрепа на независима Каталуния

  • 11 октомври 2017 15:30

  • 1721
  • 1
Анархисти нахлуха в испанското посолство в Атина в подкрепа на независима Каталуния
© gettyimages (архив)

Десетки анархисти нахлуха в испанското посолство в Атина, предаде АП.

Привържениците на крайнолевите идеи влязоха в мисията и разхвърлиха позиви в подкрепа на независима Каталуния. Говорител на полицията в гръцката столица заяви, че служителите на реда арестуваха 19 демонстранти и участниците в акцията не са нанесли сериозни материални щети на дипломатическото представителство. Отговорността за нахлуването пое анархистката организация "Рубикон".

Протестът в Атина стана късно снощи след като в парламента на североизточна испанска провинция политици подписаха декларация за независимост от Мадрид. Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че актът е символичен и официалното отцепване на автономията ще бъде обявено по-късно, но не уточни срокове.

Испанският премиер Мариано Рахой днес призова лидера на автономията да даде ясен отговор на въпроса дали Каталуния ще се отделя или не. Министър-председателят в Мадрид също заяви, че може да задейства член 155 от Конституцията на иберийското кралство. Разпоредбата в основния закон предвижда замразяване на самостоятелността на отделните региони на Испания.

Лидерът на най-голямата опозиционна сила Испанската работническа социалистическа партия (ИРСП) Педро Санчес в сряда заяви, че подкрепя решението на Рахой за евентуално замразяване на автономията на Каталуния. Той също посочи за постигнато съгласие с управляващите за начало на дебат за конституционни реформи. "Нашата цел е да запазим Каталуния за Испания", каза водачът на социалистите.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1721 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
100

2017.10.12 | 07:34

1
мангуста-анархист.....я стига бе !

Добави коментар

Водещи новини