Антоний Гълъбов: Има риск да бъде компрометирано българското председателство

  • 11 октомври 2017 14:14

  • 2119
  • 1
Антоний Гълъбов: Има риск да бъде компрометирано българското председателство
©

Големият въпрос е дали България ще избегне риска да бъде компрометирано българското председателство заради вътрешнополитическо напрежение, заяви днес социологът Антоний Гълъбов, директор на Лаборатория за публични политики, НБУ.

Той беше сред участниците в дискусия "Приоритети и предизвикателства пред първото българско председателство на Съвета на ЕС", организирана от "Обединени земеделци" с подкрепата на фондация "Конрад Аденауер"- България.

Перспективата за провал на председателството не е реалистична - става дума за сложен, но добре организиран процес, така че разговорите за това, че можем да се провалим, са недостоверни, смята Гълъбов. Според него обаче рискът е друг - да бъде компрометирано българското председателство. Последните седмици показват, че има достатъчно основания за подобни опасения, допълни той.

Анализаторът е на мнение, че има целенасочено усилие да бъде изместена темата за председателството на Съвета на ЕС, тя да бъде сведена до хотели и до скандали за ремонти, да бъде преобразувана в разбирането за това, че България е безнадеждно корумпирана страна, в която всичко е възможно. За съжаление тези атаки ще продължат, смята социологът.

Антоний Гълъбов коментира още, че ЕС не е завършена сграда. Това не е къща, в която те допускат в антрето или в мазето, ЕС е процес, отбеляза той. Според него говоренето срещу Европа преминава през говоренето, че Брюксел диктувал това или онова на националните правителства. Това не е вярно, ЕС постига напредък чрез съгласието между националните правителства, и тук е ролята на страната, председателстваща Съвета на ЕС, смята Гълъбов. Ние трябва да сме в състояние да бъдем компетентен посредник в постигането на съгласие между страните членки на ЕС по този набор от законодателни инициативи, които сме поели, посочи той.

Според него България трябва да артикулира собствения си интерес, посредничейки между интереса на различните страни. Страната ни може да остави впечатлението за един добре подготвен компетентен посредник, за страна, която достатъчно добре разбира процеса на развитие на ЕС и в същото време има свой собствен прочит на приоритетите на ЕС, отбеляза анализаторът, цитиран от БТА.

Очевидно е, че имаме тежки въпроси за решаване, коментира Гълъбов. Той даде пример с Брекзит и припомни, че по различни оценки отделянето на Великобритания ще означава между 12 и 15 милиарда евро по-малко в бюджета на ЕС след 2020 г. Това значи, че България трябва да насърчи разговора за това как с по-малко пари да успеем да направим повече, отбеляза той.

Заместник-председателят на парламента Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на отбеляза, че България трябва да докаже, че като един вече стар член на ЕС, може да се справя с предизвикателствата.

Тя посочи, че парламентът ще участва много активно в работата на председателството и добави, че разчита на взаимодействието между институциите. Нашите послания са да бъдем обединени, разумни и позитивни, защото това е възможността да покажем България в европейски план такава, каквато е, заяви Караянчева и допълни, че ние сме член на ЕС не само от 10 години, а сме член на Европа още от създаването на България.

Лидерът на "Обединени земеделци" Петя Ставрева коментира, че българското председателство ще има важна роля в големия разговор за Европа след 2020 г. Всички искаме по-малко бюрокрация и опростяване на правилата и Европа по-близо до гражданите, посочи тя. Време е да зададем българските приоритети в европейския дневен ред, смята Ставрева. Според нея едно от най-големите предизвикателства е да не допуснем дискредитиране на българското председателство чрез скандали и провокации, на каквито сме свидетели.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2119 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
stojan chadziev

2017.12.18 | 02:19

1
G-n Galabov posetete psicholog,imam 4uvstvoto 4e Vi e neobchodim,

Добави коментар

Водещи новини