Неочакван лидер на движението за независимост на Каталуния

  • 11 октомври 2017 12:54

  • 2577
  • 0
Неочакван лидер на движението за независимост на Каталуния
© Getty Images/Guliver

За по-малко от две години от напълно непознат за испанците политик Карлес Пучдемон се превърна в човека, отправил най-сериозното предизвикателство за Мадрид от десетилетия, съобщиха БТА. Независимо дали Каталуния стане или не стане независима, името му ще се помни още много години.

"По-близо сме до сбъдване на историческия си копнеж", каза той в телевизионно обръщение миналата седмица след произвеждането на спорния референдум.

"Мисля, че си спечелихме правото да бъдем чути", заяви няколко дни преди това Пучдемон в интервю за Би Би Си.

Филолог и журналист по образование и професия през януари 2006 г. той става регионален премиер на Каталуния почти по случайност. Малцина биха предположили, че един ден той ще стане приемник на бившия регионален премиер Артур Мас. Пучдемон го замени на поста, след като Мас беше принуден от по-малкия си коалиционен партньор в управлението, извънсистемната партия "Кандидатура за народно единство", да се оттегли.


По онова време подкрепата за ДКК беше придобила толкова ключово значение за каталунското управление, че Мас - който беше начело на движението за независимост още от самото му начало, трябваше да се дръпне настрана, за да бъде избегната криза.
Пучдемон, който силно вярва в независимостта, беше кмет на каталунския град Жирона, влезе в голямата политика с мисията да поведе Каталуния към независимост от Испания.


Сега политическият живот на Карлес Пучдемон  виси на косъм и зависи от развоя на продължаващата криза в Испания.

Последвайте канала на

БТА
2577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини