Каталуния: Независимостта ще почака

  • 11 октомври 2017 09:39

  • 1784
  • 1
Каталуния: Независимостта ще почака
© gettyimages (архив)

Урните казаха "да" на независимостта и това е пътят, по-който съм склонен да поемем. Приемам правомощията, дадени ми от народа, който иска Каталуния да бъде независима държава под формата на република, обяви в началото на речта си вчера каталунският регионален президент - сепаратист Карлес Пучдемон. Минута по-късно обаче той уточни, че парламентът отлага влизането в сила на тази декларация, за да започне диалог с Мадрид за намиране на решение чрез споразумение, пише френският в. "Фигаро".

Тази еквилибристка позиция повтаря предложение на евродепутат от партията на Пучдемон, дал идея да се последва примерът на Словения, която преди време също отложи влизането в сила на декларация за независимост, за да преговаря със страната, която искаше да напусне - разклатена Югославия, припомня вестникът. В 40-минутна реч пред каталунския парламент Пучдемон аргументира предложението си с желанието за намаляване на напрежението, допълва "Фигаро".

Малко повече от седмица след референдума за самоопределение на Каталуния нейният президент, притиснат от всички страни, вчера избра в крайна сметка междинен път, отбелязва в. "Монд". Жестът очевидно не бе оценен от испанското консервативно правителство, което час след речта на Пучдемон възрази срещу стратегията на каталунския президент. Непряко обявяване на независимост, последвано от пряко отлагане е недопустимо, заяви говорител на правителството. Двусмислената реч на Пучдемон предизвика гняв и в собствения му лагер. Каталунските привърженици на отделянето очакваха обявяването на категорична независимост, но той не успя да ги убеди, избирайки компромиса, посочва всекидневникът.

Под натиска на милиони погледи водачът на каталунското правителство направи впечатляващ завой и със сигурност произнесе единствената реч, с която можеше да избегне едновременно огромното разочарование на своите - сепаратистите, на които обеща "Елдорадото" на независимостта - и авторитарна реакция на властите в Мадрид, подчертава в. "Либерасион".

Каталуния се отдръпна от ръба на пропастта и в последната минута поиска преговори с Испанското правителство за преодоляване на кризата, пише британският в. "Индипендънт". С резултатите от референдума на 1 октомври Каталуния си заслужи правото да бъде независима държава, заяви Пучдемон, но изтъкна, че ако всеки действа отговорно, конфликтът може да бъде решен спокойно. Президентът призова каталунците да продължат да се самоизразяват по цивилизован и мирен начин, политическите партии да помогнат думите им да намалят напрежението, а испанското правителство - да се откаже от репресивните си тактики, отбелязва "Индипендънт". Пучдемон беше крайно критичен към действията на испанското правителство след референдума и използваното от полицията насилие, в резултат на което пострадаха няколкостотин души, но заяви, че каталунците не са противници на Испания или испанците, допълва изданието.

В речта си Пучдемон обърна внимание и на тревогите на много хора от цяла Испания, посочва в. "Гардиън". Искам да отправя към вас послание за спокойствие и уважение, за политическа воля за диалог и съгласие, каза той. Ние не сме престъпници, не сме луди, не извършваме преврат. Ние сме нормални хора, които искат да могат да гласуват и които са готови да започнат диалог за осъществяването на това по постигнат със споразумение начин, цитира го вестникът.

Дългоочаквата реч на каталунският президент беше изпълнена с толкова условности и двусмисленост, че може да бъде тълкувана по хиляди различни начини. Някои ще кажат, че Пучдемон се опитва да изнудва испанската държава, а други, че протяга маслинова клонка, отбелязва в друга статия "Гардиън".

Прекъсвайки процеса на отделяне, каталунският президент даде знак за готовност за преговори на критиците и наблюдателите в Испания и Европейския съюз, който се опасява от надигане на сепаратизма във преживяващия все повече сътресения 28-членен блок, коментира в. "Вашингтон пост". Речта на Пучдемон едва ли ще внесе особено успокоение в ескалиращия конфликт, шокирал наблюдателите по света. В стъпка, която някои анализатори разглеждат като намерение да удовлетвори и двете страни, той представи каталунската независимост като неизбежна, но отложи процеса, за да даде възможност за диалог с испански и европейски представители, допълва всекидневникът.

Последвайте канала на

БТА
1784 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Una

2017.10.11 | 19:43

1
30% ne sa Kataluña, drugite 60%chacat da se umiryat ludite fanatici, ili da gi umiryat....

Добави коментар

Водещи новини