Карлес Пучдемон: Каталуния спечели правото да е независима държава (обновена)

  • 10 октомври 2017 20:37

  • 9154
  • 0
Карлес Пучдемон: Каталуния спечели правото да е независима държава (обновена)
© Getty Images

Каталунският сепаратистки премиер Карлес Пучдемон започна речта си пред каталунския парламент, в която призова да се намали напрежението и да се избягва изострянето му с думи или действия, предаде Асошиейтед прес.

Пучдемон коментира "политическите последствия" от каталунския референдум за независимост и подчерта, че моментът е изключителен и с "исторически измерения", предаде Франс прес.

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви в реч в парламента в Барселона, че иска да изпрати послание за диалог на останалата част от Испания, предаде Ройтерс.

Снимки: Getty Images

Пучдемон каза, че сегашните отношения с централното правителство на Испания не могат да продължат в този вид. Той заяви, че Каталуния си е спечелила правото да е независима държава и се аргументира, че резултатите от референдума на 1 октомври са отговор "да" на независимостта.

Пучдемон заяви, че иска мандат да обяви Каталуния за независима държава, но предлага засега да не се декларира независимост, за да се водят преговори с властите в Мадрид. Той отбеляза, че си струва да се проучи възможността за международно посредничество в тези преговори и добави, че "конфликтът" с Испания може да се реши по пътя на преговорите.

Пучдемон предложи да се изчака "няколко седмици" с цел улесняване на диалога, предаде Асошиейтед прес.

В речта си Пучдемон бе силно критичен към реакцията на испанското правителство на референдума. Той обаче заяви, че каталунците нямат нищо против Испания или испанците и иска те да постигнат по-добро взаимно разбирателство.

Последвайте канала на

БТА
9154 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини