Ердоган обещава газ, търговия и подкрепа на Сърбия

  • 10 октомври 2017 20:04

  • 6656
  • 4
Ердоган обещава газ, търговия и подкрепа на Сърбия
© Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща газ, инвестиции и подкрепа за Балканите и в частност Сърбия в очевиден опит да разшири влиянието на Турция в региона, като с това компенсира зациклилия процес по присъединяването на страната към Европейския съюз, отбелязва "Ройтерс".

Двудневното му посещение в Сърбия, която беше в свиреп конфликт с Турция по време на кървавия колапс на Югославия, би могло да допринесе за засилването на ролята на Турция в регион, който беше векове наред под османско владичество и остава докачлив към съперничествата на големите сили, коментира още "Ройтерс".

Турското влияние е вече силно сред мюсюлманите в Босна, Албания и Косово. Сърбия е най-близкият съюзник на Русия на Балканите.

"Заедно със Сърбия и с целите Балкани, ние искаме да направим стъпки за разрешаване на всички проблеми", коментира Ердоган пред журналисти в Белград, изтъквайки, че Анкара планирала да построи път между Сърбия и Босна.

Ердоган и неговият сръбски колега Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. подписаха политическа декларация за създаването на орган за сътрудничество, който да заседава ежегодно и да координира съвместни проекти.

Ердоган изразил увереност, че Русия няма да се противопостави на турския план за прехвърляне на природен газ от газопровода "Турски поток" за Сърбия.

"Ние не искаме никакво разделение на Балканите или че някой може да вижда тези страни като негова сфера на влияние. Ние се противопоставяме на всички, които искат това", коментирал турският държавен глава пред бизнес форум.

Посещението и благодарностите, отправени от Ердоган към Вучич за подкрепата му по време на неуспешния опит за преврат срещу него през 2016 г., няма да останат незабелязани в Европейския съюз, където някои дипломати са обезпокоени от задълбочаването на авторитаризма сред някои балкански лидери при липсата на осезаем напредък за присъединяване към ЕС.

Сърбия трябва да балансира амбицията си да се присъедини към ЕС с афинитета на много сърби към братска православна Русия. Тя също така много силно се нуждае от инвестиции, за да развие икономиката, която все още е в преход и се възстановява от разпада на Югославия.

Последвайте канала на

БТА
6656 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
хаха

2017.10.22 | 22:44

4
Ще позволи някой на Турция да се прави на велика.
гост

2017.10.22 | 22:44

3
По добре да има икономическо влияние Турция на балканите, отколкото военни конфликти както в Кипър.
КАК ТАКА СТАНА ?

2017.10.19 | 20:41

2
ТУРЦИЯ ДА НИ ПРОДАВА РУСКИ ГАЗ , КОЙ ЛИ ИДИОТ НИ ПРЕЦАКА ТАКА ГЕРБЕРСКИ ?

2017.10.19 | 20:41

1
Нали газътза Сърбия щеше да е от Бойковия хъб!

Добави коментар

Водещи новини