Министър Банов направи изненадваща проверка на могилите край село Караново (снимки)

  • 10 октомври 2017 18:30

  • 2407
  • 1
Министър Банов направи изненадваща проверка на могилите край село Караново (снимки)
© Булфото

Министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за направи днес изненадваща проверка на „Източна могила" и Селищна могила край село Караново. 

Министър Банов и екипът му установиха на място състоянието на археологическите обекти. В кратки срокове Министерството на културата ще вземе мерки за укрепване и съхранение на обектите. От 2008 г. при старта на разкопките за двата обекта общо Министерството на културата е отпуснало 18 хил. лв. за археологическо проучване. През 2013 г. – 10 хил. лв., през 2014 г. – още 30 хил. лв. за проучване и консервация.

Карановската Селищна могила е едно от най-големите праисторически селища в България и Европа. Обитавана е от средата на VI до II хилядолетие пр. н. е. Тя е висока 13 м с диаметър при основата 250/150 м. Проучена е площ от 1700 кв. м.

Установени са 7 основни културни пласта, които се отнасят към неолита, халколита и бронзовата епоха. Те я богата съкровищница на археологичеки находки от най-дълбока древност. „Източната могила" се намира на 980 м. североизточно от центъра на селото. Тя притежава статут на единична археологическа недвижима културна ценност. При спасителните проучвания, провеждани от археолога д-р Веселин Игнатов на Източната могила, през 2008 г. се открива погребение на тракийски владетел, който според древнотракийския обичай е погребан със своята колесница, датирана от средата на І век след Христа. Открити са и други изключително ценни находки.

Последвайте канала на

Novini.bg
2407 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Парапанчев

2017.10.11 | 08:53

1
Добре, че ги дадоха по телевизията как са изоставили колесницата, че да се сети да отиде!

Добави коментар

Водещи новини